iPhone 11 versus Nikon Z 7: welk toestel wint?

Sterre Hartjes 388
De iPhone 11 is nu al een tijdje uit. Het meest besproken deel van het nieuwe Apple toestel is de camera, of moeten we eerder zeggen, de camera's. Hoe goed is de iPhone 11 camera nu echt en kan hij eigenlijk wel op tegen een moderne camera zoals de Nikon Z 7?

Verschil tussen de iPhone en de Nikon

Dat de nieuwe iPhone 11 goede foto's kan maken kunnen we niet ontkennen, maar hoe zit het met de nieuwe nachtmodus functie van de telefoon? Om te beginnen is het meest opvallende verschil tussen de iPhone 11 en de Nikon Z 7 natuurlijk  de sensor. Apple maakt gebruik van een relatief kleine sensor, die zelfs in combinatie met een 26 mm f/1.8 lens, niet zou moeten kunnen concurreren met de grote full-frame sensor van de Nikon Z 7. Om dit verschil te kunnen compenseren vertrouwt Apple volledig op hun software. Apple bewerkt de foto licht en stapelt foto's over elkaar voor het beste resultaat. Nikon werkt daarentegen met RAW-bestanden om de bewerking helemaal in de handen van de fotograaf te houden. Het grootste voordeel voor iPhone is dat het natuurlijk een telefoon is, dus lekker compact, makkelijk mee te nemen en constant in verbinding met de wereld om je heen. 

De iPhone 11 neemt het op tegen de Nikon Z7 met 24 mm f/1.4 lens. Zie jij welke foto er is gemaakt met de Nikon en welke met de iPhone?

iPhone

Details en contrast

De bovenste foto is gemaakt met de iPhone. Alle kleine details zijn dan wel weg gevallen, toch heeft het beeld van de iPhone meer contrast en een betere witbalans. De weggevallen details komen door de ruisonderdrukking die het toestel automatisch toevoegt wanneer er wordt gefotografeerd in de nachtmodus. De Nikon Z7 brengt scherper beeld maar heeft minder contrast. Dit geeft de foto een plattere look. Vergeet niet dat de iPhone zijn foto's automatisch een kleine bewerking geeft en de Nikon niet. Echt eerlijk vergelijken zou dan ook alleen kunnen na de bewerking van het RAW-bestand.

Verslaat de iPhone 11 de Nikon Z 7?

Om de vraag in de titel te beantwoorden: Ja, de iPhone 11 heeft een goede camera. Overtreft hij de Nikon Z 7? Nee. Uiteindelijk gaat het om het eindresultaat. En dat is inclusief nabewerking. Bij het fotograferen met de iPhone heb je minder controle over het eindresultaat omdat het toestel dit al deels voor je doet. De beelden van de Nikon zijn na de bewerking toch beter. Je hebt meer speelruimte. Daarnaast werkt de nachtmodus van de iPhone niet goed mee bij beweging. Bij het fotograferen in nachtmodus maakt de telefoon meerdere foto's en voegt ze samen tot één beeld. Hierdoor moet je een paar seconden stil staan voor een goede foto. De Nikon Z 7 vervangen zal de iPhone 11 nooit doen. Wel heeft de compacte telefoon een prima camera om erbij te houden.

De foto's zijn gemaakt door Alex Coleman. Bekijk zijn website en Instagram voor meer van zijn werk. 

Wil jij profiteren van tot wel € 400,- kassakorting bij Nikon? Klik hier.