Dé top 5 'must have' koffietafelboeken

Inspiratie: 'must have' fotoboeken

Redactie digifoto Starter 4592

In elke editie van DIGIFOTO magazine zetten wij altijd een aantal pareltjes van boeken op een rij die jou kunnen inspireren op het gebied van fotografie. De redactie is zo vrij geweest om haar meest favoriete 'must-have' boeken in een top 5 te zetten en speciaal voor jou online te zetten!

5. Voor altijd Rotterdam - Daniel van de Ven & Sandra van Berkum

Onlangs toonde de kunsthal een grootschalige expositie van de Rotterdamse trots Daniël van de Ven (1929). Bij de tentoonstelling hoorde ook het gelijknamige boek: Voor altijd Rotterdam. Daniël van de Ven is achttien als hij zijn eerste foto’s als persfotograaf maakt. Rotterdam is zijn werkterrein. Vooral in de haven is hij in zijn element. Dat zie je terug in zijn werk. Als zoon van een Rotterdamse zeeman spreekt hij de taal van de ruwe zeelui en de havenarbeiders en begrijpt hij hun humor. Bovendien heeft hij zeebenen en is hij een echte ‘lefgozer'. Dat moet ook wel, want er komt vaak het nodige kunst- en vliegwerk aan te pas om de perfecte plaat te kunnen schieten. Zijn werk valt op. Ook bij de Holland-Amerika Lijn (HAL). Hun opmerking dat ze ‘weleens iets te fotograferen hebben’, is het begin van een belangrijke fase in zijn leven. Tussen 1947 en 1971 is Van de Ven bijna dagelijks in de weer op de Wilhelminakade. Hij krijgt prominente passagiers voor zijn camera: van de uitvinder van insuline, dr. Charles Best, tot minister Joseph Luns, leden van de koninklijke familie en filmsterren. Naast maritieme beelden bevat zijn enorme fotoarchief historische foto’s van de wederopbouw van stad en haven, van de Marshallhulp na de oorlog, maar ook van landverhuizers op de Wilhelminakade: gezinnen met veel kinderen die trots en vol hoop de lens inkijken. Verrassend zijn Van de Vens beelden van alledaagse taferelen uit het Rotterdam van toen. Dat werk is niet eerder getoond.

top 5 must have boeken - fotografie

Prijs: € 29,99 | ISBN: 9789463191937 | Info: www.scriptum.nl

4. Photography - David Yarrow 

Bevroren Arctische toendra's, uitgestrekte Afrikaanse woestijnen en onontgonnen regenwouden. De afgelopen decennia ging de legendarische Britse fotograaf  David Yarrow geen gevaar of uitdaging uit de weg om de schoonheid van 's werelds meest aansprekende en bedreigde diersoorten vast te leggen. David Yarrow’s nieuwe -ruim 350 pagina tellende boek is een fotografisch verslag dat zijn gelijke niet kent. Het boek toont een zeer intieme weergave van een aantal van ’s werelds meest boeiende en bedreigde diersoorten en culturen en mag met recht tot een van de mooiste koffietafelboeken van de afgelopen jaren worden gerekend. De verkoopopbrengst van het boek komt ten goede aan de stichtingen WildAid en Tusk, waarvan David ambassadeur is.

top 5 must have boeken - fotografie

ADVIESPRIJS € 90,- | ISBN 9780847864775 | INFO: RIZZOLIUSA.COM

3. De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland- Diverse auteurs 

Een jaar lang is er gewerkt aan de ultieme locatiegids voor natuur- en landschapsfotografen: De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland. Een gids van en voor natuurfotografen. Alles wat je wilt weten of fotogenieke natuurgebieden in Zeeland, Brabant en Limburg vind je in dit boek. Dit boek is de eerste in een reeks van vier. Uitgangspunt en kern van het boek zijn de meer dan 700 GPS locaties. Bij elke locatie staat beschreven wat je wanneer kunt fotograferen inclusief alle relevante informatie zodat je daar de beste foto's kunt maken. De meer dan 50 auteurs/ fotografen stellen beschikbaar wat wellicht het meest kostbaar is voor fotografen: de allerbeste locaties voor natuur- en landschapsfotografie in Zuid-Nederland. Of je nu woont in één van de zuidelijke provincies of er af en toe op bezoek gaat: dit boek mag je niet missen.

top 5 must have boeken - fotografie

ADVIESPRIJS € 44,90 | ISBN 9789079588237 | INFO NATUURFOTOGRAFIE.NL

2. Verbazingwekkende architectuur - Lonely Planet

Verbazingwekkende architectuur is een prachtig Lonely Planetboek met meer dan 100 indrukwekkende bouwwerken van over de hele wereld: hedendaagse wonderen, klassiekers die iedereen gezien moet hebben en eigenzinnige constructies. Over elk gebouw bevat dit boek een korte introductie, met onder meer wie het heeft ontworpen en wanneer het is gebouwd. Bijzondere gebouwen die voorbijkomen zijn onder andere het Bochtig Huisje in de Poolse stad Sopot en de Moskee van de Sjah in de Iraanse stad Isfahan. 

top 5 must have boeken - fotografie

ADVIESPRIJS € 12,50 | ISBN 9789021571409 | Verkrijgbaar in de boekhandel

1. Heaven - Frank de Mulder

Frank de Mulder’s naam is synoniem aan erotische kunst van het hoogste kaliber. Bekend als een leider in zijn veld, streeft hij ernaar ons te verbinden met de unieke persoonlijkheid van elk model. Alle beelden in het Heaven tafelboek van teNeues zijn zowel hoogst origineel als sensueel meeslepend. Degenen die dit boek inkijken stappen gegarandeerd een fantastisch erotisch wonderland binnen. Zoals we gewend zijn van De Mulder, is elk model oogverblindend mooi en de omgeving exotisch. Kortom, een hemels fotoboek.

top 5 must have boeken - fotografie

ADVIESPRIJS € 60,99 | ISBN 9783832732875 | Verkrijgbaar in de boekhandel

Nieuwsgierig geworden?

Kan jij er geen genoeg van krijgen en wil je meer? Kijk dan ook eens naar de boeken top 5 van Digifoto Pro!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie