Inspiratie: foto’s van katten!

Amy Schutte 2096

Katten zijn leuk. Niet voor niets scoren foto’s van katten nog steeds enorm op social media. Daarom wat inspiratie in kattenfoto’s, met tips om ook de leukste foto’s van deze huisdieren te maken.

Het is niet eenvoudig om dieren te fotograferen. Ze zijn immers niet te regisseren en bewegen vaak veel. Toch kun je hun gedrag soms enigszins voorspellen, ook bij katten. En natuurlijk kun je ervoor zorgen dat je klaar bent om foto’s te maken.

Lees ook: Workshop Kattenfotografie tijdens Fotofair 2019

Grappige foto’s van katten

Grappige foto’s van katten zijn moeilijk te maken. Het is voor een heel groot deel een kwestie van geluk. Zorg er daarom voor dat je je camera klaar hebt liggen. Lensdop eraf, en belichtingsinstellingen gemaakt. Omdat de beweging van je dier niet altijd te voorspellen is, kun je kiezen voor een halfautomatische modus, zodat je in principe altijd een goed belichte foto hebt. Voor een heel beweeglijke kat is sluiterprioriteit handig. Wil je meer controle over scherptediepte, dan is diafragmaprioriteit een betere keuze. Speel met je kat. In de ‘rustpauzes’ kan hij/zij nog weleens in een grappige houding blijven, zoals op deze foto waarschijnlijk het geval was. Wees snel, want grote kans dat die houding niet langer dan een paar seconde aanblijft.

Foto’s van katten in actie

Ook hier zul je waarschijnlijk veel foto’s moeten maken voor je het gewenste resultaat hebt. Wanneer je een kat in actie wil fotograferen, is het ‘decisive moment’ belangrijk: wanneer druk je af. Het is bijvoorbeeld mooi om bij een lopend of rennend dier alle vier de poten te zien in de foto. Let ook hier op sluitertijd. Soms kan het mooi zijn om opzettelijk bewegingsonscherpte in je foto op te nemen, om beweging en snelheid te benadrukken. Als je kat in een boom is geklommen, zoals op de foto, heb je te maken met sterk tegenlicht. Zorg dan dat de belichtingsmeter op de kat zelf gericht is. Het kan zijn dat de lucht dan overbelicht raakt, eventueel kun je ‘bracketen’ om dit te voorkomen. Als je poes hoog in de boom zit, zul je een lange lens nodig hebben. Deze hebben over het algemeen een kleinere scherptediepte, dus zorg dat je scherpstelt op de ogen van het dier.

Macrofoto van je huisdier

Natuurlijk kun je ook creatief aan de slag gaan, met je kat als onderwerp. Ga bijvoorbeeld eens macro! Dit werkt het beste als je een rustige kat hebt, met speelse kittens is dit een flinke uitdaging. Je hebt namelijk even de tijd nodig om goed scherp te stellen, bij voorkeur zelfs om een statief op te stellen. Probeer dus een goede hoek te kiezen op de plek waar je kat zich al thuis voelt. De kans is dan kleiner dat ‘ie opstaat en wegloopt. Bij macro is de scherptediepte klein, dus zorg dat je op precies de juiste plek scherpstelt. Door de vergroting moet je op zoek naar details. Denk aan ogen, zoals in deze foto, neusje en/of snorharen op pootjes.

Zwarte kat

Ze brengen al ongeluk, en schijnen het ook nog eens niet goed te doen op selfies. Tenminste, dat meldde een dierenasiel een poos geleden, volgens hen was het één van de redenen dat zwarte katten minder snel een nieuw thuis vinden. Zeker tegen een donkere ondergrond is het lastig om een zwarte kat zo te fotograferen dat je nog details ziet. Het wordt al snel een grote, donkere vlek. Pak het aan als low key fotografie. Het eenvoudigste is om een flitser te gebruiken, maar licht van een raam of lamp in huis kan ook. Bij een flitser kun je kiezen  waar je onderwerp belicht wordt en hoe lang (hoe sterk). Gebruik contrasten, verschil tussen de donkere en lichte delen. Zonder contrast op de juiste plaatsen eindig je anders met een onderbelichte foto.

Katten zijn en blijven te gekke onderwerpen. Zorg dat je de tijd neemt, want je hebt een flinke dosis geduld nodig.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy