Tips voor fotograferen in fel zonlicht

In direct zonlicht fotograferen

Aimée van Vuuren 438
Met een druk schema als fotograaf heb je niet altijd de tijd of de optie om te fotograferen vroeg op de ochtend of laat op de avond. Dit betekent dat je midden op de dag foto’s moet gaan maken met fel zonlicht. Hoe doe je dit het beste?

Reflecteren van zonlicht

Een manier om fel zonlicht tegen te gaan is het gebruiken van een reflector of bounce card. Deze reflecteren de straling van de zon. Als je de reflector of bounce card op je onderwerp richt krijg je een zachtere uiting van de zon.

Lees ons artikel over portretfotografie in direct zonlicht.

Verspreid het licht

Naast het gebruiken van een reflector of een bounce card kan je iemand een groot wit doek of een softbox laten vasthouden tijdens het foto’s maken. Dit zorgt voor de verspreiding van het licht zodat de foto’s niet ten koste gaan van het felle zonlicht. 

Meer weten over de softbox? Lees hier ons artikel over fotograferen met een softbox.

Laat je model rondlopen

Of je nou wel of geen hulpmiddelen hebt tegen het felle zonlicht, je kan altijd aan je model vragen om rond te lopen. Door verschillende standpunten te proberen en manieren van poseren uit te oefenen kan je kijken hoe het zonlicht het gezicht van de model raakt.

Het blijft een pittige opgave, fotograferen in het felle licht van de zon. Met bovenstaande tips hopen we dat je in ieder geval een eind verder komt.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée