Tips voor de perfecte compositie

Houd je compositie onder controle

Aimée van Vuuren 116
De compositie houdt de ordening van diverse delen tot een geheel in. Alles moet een geheel vormen. Het brengt rust in het beeld en zorgt ervoor dat het onderwerp in de foto duidelijk is. Hoe houd je je compositie onder controle?

Rustig aan

Er zijn veel fotografen die het idee hebben dat wanneer je op je ontspanknop drukt, er wel een goede foto tussen zit. In plaats van blijven drukken kan je ook goed nadenken over je de compositie van je foto. De tijd nemen om te beslissen hoe je de foto gaat maken is erg belangrijk.

Regel van derden

Wanneer het nog niet lukt om op gevoel om het onderwerp op de goede beeld in het beeld te krijgen, kan je ook de regel van derden hanteren. Dit is de bekendste compositieregel waarin het beeld in negen vlakken wordt verdeeld en het onderwerp op één van de snijpunten staat.

Lees ook: wat maakt een aantrekkelijke compositie

Eenvoud

Door het beperken van het aantal onderwerpen in je foto is het duidelijker wat precies het hoofdonderwerp is binnen je foto. Hierdoor maak je het jezelf ook makkelijker om te fotograferen. ‘Less is more’ is de bekende uitspraak, in de fotografiewereld klopt dat zeker weten.

Onscherpte gebruiken

Eenvoud kan je creëren door middel van onscherpte. Je laat als het ware het onderwerp eruit springen wanneer je de rest van het beeld onscherp maakt. Door de spelen met scherptediepte op je camera kan je zelf bepalen wat nou precies onscherp en scherp wordt en hoe erg.

De volgende keer bij het maken van foto’s kan je bovenstaande aandachtspunten erbij pakken voor de beste compositie en begin dan met experimenteren wat voor jou werkt. Veel succes!

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée