Horrorshoot: werken met nepbloed

Horrorshoot: werken met nepbloed

Fokelien Broekstra 1170
Al jaren wordt er op filmsets en op fotoshoots gewerkt met nepbloed. Vroeger leek het bloed een stuk minder realistisch dan wanneer je het nu vergelijkt. Het nepbloed heeft hierdoor al een hele geschiedenis. Waar een kort filmpje over is gemaakt.

Geschiedenis

Eerst werd nepbloed uitgebeeld doormiddel van een rode doek in beeld. Maar dit liet lang niet zien wat een filmmaker of fotograaf in gedachten had. In zwartwit films of foto’s hoefde er nog niet specifiek nagedacht te worden over de kleur van bloed. Zolang de suspensie wat donkerder was dan de huid was het al goed. Daarom werd er vaak chocoladesaus gebruikt. Toen de kleurenfilms en foto’s ontstonden moest er een nieuwe bloedsuspensie worden gevonden. Er werd veel gemengd aan materialen, tot de juiste verhoudingen gevonden waren.

Bloed in nabewerking

Tegenwoordig wordt bloed vaak toegevoegd in de nabewerking. Met special effect worden bijzondere beelden gecreëerd. Dit kun je dus ook met Photoshop doen. Om de geschiedenis van het bloed eens duidelijk te laten zien. Is het leuk om onderstaande filmpje eens te bekijken.

 

Recept

Er wordt in het filmpje een recept genoemd van de legendarische Dick Smith. Hij werkte mee aan een aantal grote films en maakte een recept om bloed goed na te maken. Het recept is makkelijk te maken maar niet zonder gevaar te gebruiken. De substantie is giftig bij inname en bij contact met ogen of wondjes kan het nare gevolgen hebben. Wij raden je daarom aan gewoon in de feestwinkel een potje nepbloed te halen als je dit in je fotoscene wil verwerken.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien