Hoe maak je de beste foto’s?

Redactie digifoto Starter 1587

Fotografie is een leuke hobby. Als je net met fotograferen begint, kun je vaak best wat tips gebruiken. Hoe maak je bijvoorbeeld de beste compositie? Welke achtergrond kies je? Heb je een professionele camera nodig om mooie foto’s te kunnen maken? In dit artikel vertellen we je alles wat je als beginnende fotograaf moet weten.

Veel oefenen

De mooiste foto’s maak je uiteindelijk door veel te oefenen. Oefen met allerlei verschillende objecten. Maak foto’s van je vrienden, zoek een mooie locatie om foto’s van de natuur te maken en oefen thuis met de instellingen van je camera. Door veel te oefenen leer je je camera goed kennen en leer je te werken met verschillende sluitertijden, de ISO-waarde en het diafragma. 

Wat is de ISO-waarde?

Met de ISO-waarde bedoelen we de lichtgevoeligheid van je sensor. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe lichtgevoeliger de sensor is ingesteld en dus hoe lichter je foto wordt. Het bepalen van de beste ISO-waarde hangt af van waar je bent en wat je fotografeert. Een laag ISO-getal gebruik in je situaties met veel licht. Bijvoorbeeld als je overdag buiten fotografeert. Om een scherpe foto te maken in een situatie met weinig licht, bijvoorbeeld in de avond of in een donkere kamer heb je een hogere ISO-waarde nodig. 

Wat is sluitertijd?

De sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. Als de sluiter van je camera open staat komt er licht op de sensor. Hoe lang de sluiter open staat is van invloed hoe een beweging in beeld komt. In een omgeving met weinig licht kun je met een langere sluitertijd werken om meer licht op te vangen. Als je een normale portretfoto maakt gebruik je een andere sluitertijd dan wanneer je de beweging van een sporter wilt bevriezen. Als je de beweging wilt bevriezen, kies je voor een snelle sluitertijd. Wil je iets van de beweging zien in de foto dan kun je kiezen voor een langere sluitertijd.

Wat is diafragma

Het diafragma is de opening waarmee je bepaalt hoeveel licht er tot de sensor van de camera doordringt en hoe groot het scherptegebied is. De diafragma kun je zelf instellen. Op een plek met veel licht kun je het diafragma verkleinen om te zorgen dat de foto niet overbelicht raakt. Een mooie onscherpe achtergrond voor een portretfoto maak je met een groot diafragma.

Een mooie compositie maken

Om een mooie foto te maken heb je een goede compositie nodig. Compositie betekent het ordenen van de beeldelementen. Om een goede compositie te maken gebruik je de regel van derden. Hierbij verdeel je de foto in negen vlakken. Drie vlakken hoog en drie vlakken breed. Door te zorgen dat het onderwerp op het snijpunt van het raster te zien is, is de foto fijner om naar te kijken.

Let ook op de achtergrond

De achtergrond is misschien wel net zo belangrijk als het onderwerp dat je fotografeert. Een rustige achtergrond is vaak fijner om naar te kijken. Zorg er daarnaast voor dat je niet teveel storende dingen op de achtergrond ziet. Bijvoorbeeld een lantaarnpaal of een prullenbak achter je onderwerp. Is er sprake van storende elementen, doe dan een stap naar voren of opzij. 

De juiste scherpte

Ook de scherpte heeft invloed op een foto. Door beweging van de camera kunnen foto’s onscherp worden. De foto moet scherp zijn op de juiste plekken. Stel je camera daarom scherp op die plekken die je scherp wil hebben en houdt de camera stil als je een foto maakt.

De beste camera’s om met fotografie te beginnen

Je kunt natuurlijk beginnen met oefenen met je de fotocamera van je smartphone, maar als je echt goede en mooie foto’s wilt maken heb je toch wel een digitale camera nodig. Er zijn verschillende soorten professionele digitale camera’s op de markt waar je als beginnend fotograaf prima mee uit te voeten kunt. 

Spiegelreflexcamera

Moderne spiegelreflexcamera’s zijn digitale camera’s met een spiegelsysteem. Via een spiegel kijk je door de lens naar het onderwerp. Door direct via de lens te kijken tijdens het fotograferen bekijk je je onderwerp op een analoge manier. Een spiegelreflexcamera heeft meerdere lenzen, waarmee je allerlei verschillende soorten foto’s kunt maken.

Systeemcamera

Ook een systeemcamera heeft verwisselbare lenzen. Een systeemcamera heeft dezelfde mogelijkheden als een spiegelreflexcamera, alleen heeft een systeemcamera geen spiegelsysteem. Je kijkt dus niet door de lens naar een onderwerp maar via een digitaal beeld. Het voordeel is dat systeemcamera’s vaak wat compacter en lichter van gewicht zijn. De beste systeemcamera heeft een grote sensor. Hoe meer pixels erop zitten hoe beter de beeldkwaliteit is. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie