Hoe fotografeer je het noorderlicht

Redactie digifoto Starter 1807
Het noorderlicht is vanaf half augustus tot ver in april weer te bewonderen. Met deze tips leg jij dit mooie natuurfenomeen vast.

Wat is het noorderlicht en wanneer leg je dit vast?

Het noorderlicht is het beste te zien wanneer het in de nacht lang donker is. Dit is in de periode van half augustus tot half april, ook wel de Ruska periode genoemd. Het fotograferen van het noorderlicht lukt het beste in deze periode omdat het in de zomer te licht is in de nacht. De zon stoot altijd elektrische deeltjes af. Zodra deze deeltjes in de buurt van de aarde komen vindt er een reactie plaats. De deeltjes botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen wat zorgt dat er lichtdeeltjes worden gegenereerd. Als deze reactie vaak plaatsvindt kan je de lichtdeeltjes zien.

Hoe fotografeer je het noorderlicht?

Om precies te weten wanneer je het noorderlicht het beste kan vastleggen hebben we twee apps gevonden die voorspellen wanneer het noorderlicht het beste te zien is. My Aurora Forecast en Northern Eye Aurora Forecast zijn apps die precies vertellen wanneer je het noorderlicht kan fotograferen.

Waar vind je het noorderlicht?

Naast de tijd is de locatie ook een belangrijk punt waar je op moet letten bij het fotograferen van het noorderlicht. Vaak willen mensen hun camera alleen naar het noorderlicht richten. Erg jammer aangezien de omgeving vaak erg mooi is en er voor zorgt dat de foto uniek is in vergelijking met andere noorderlicht foto's. Ga overdag al op zoek naar een geschikte locatie. Bedenk hierbij of de locatie donker genoeg wordt in de nacht en of de omgeving mooi genoeg is.

Een goed begin is het halve werk

De apparatuur die je meeneemt is natuurlijk belangrijk. Het fotograferen van het noorderlicht doe je met lange sluitertijden. Zorg daarom voor een goed statief dat tegen kou kan. Met een objectief met brandpuntafstanden van 16-35 kan je de hele omgeving vastleggen. Vergeet ook zeker niet om een afstandsbediening mee te nemen. Ook dit is belangrijk omdat je gaat fotograferen met een lange sluitertijd.

De instellingen

Het noorderlicht beweegt altijd. Zodra je fotografeert met een te lange sluitertijd gaan de details verloren. Gebruik om deze reden een sluitertijd van één tot vijf seconden. Zet de ISO goed om over- of onderbelichte foto's te voorkomen. Zet de diafragma het liefst op f/4. Hierdoor blijft er voldoende scherp in de foto.

Lees ook: 8 tips voor astrofotografie

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie