Hoe fotografeer ik een concert?

Het gereedschap van de concertfotograaf

Remco Stunnenberg 760
Concertfotografie is zonder enige twijfel een van de meest uitdagende vormen van fotografie. Neem alleen al het licht. Dat wisselt niet alleen constant, het is er vaak ook onvoldoende. Welk gereedschap neem je mee als concertfotograaf?

Een camera die niet van slag raakt van hoge ISO-waarden, is voor iedere concertfotograaf een must. Het licht tijdens concerten is vaak mooi en sfeervol maar voor fotografie is het feitelijk altijd te donker. Met ISO 100 of 200 kun je wel inpakken. Denk eerder aan waarden van 1600, 3200 of zelfs hoger. Het goede nieuws is dat de moderne camera daarvan niet in de stress schiet. 

Snellere burstrate

Afgezien van die hoge ISO-waarden zijn er aan de camera eigenlijk niet zoveel voorwaarden. Of het moet een snellere burstrate zijn. Dat laatste is echter heel persoonlijk.

Hoe fotografeer ik een concert

Lichtsterke lenzen

Veel belangrijker dan dat, zijn de lenzen. Wie zich serieus wil toeleggen op concertfotografie, kan niet om lichtsterke lenzen heen. Zo zal een lens op f/2.8 simpelweg meer licht binnen laten dan een lens op f5.6. In de praktijk scheelt dat twee stops. Dat maakt het voor de camera eenvoudiger om te focussen, én, niet geheel onbelangrijk, voor de fotograaf om dingen te blijven zien.

Sluitertijden

Een ander heel belangrijk aspect is dat je als fotograaf met een lichtsterke lens wat sluitertijden betreft fatsoenlijke waarden kunt blijven halen. Een voorbeeld: wie een foto maak met een lens op diafragmawaarde f/2.8 en uitkomt op een sluitertijd van 1/250 zou in datzelfde geval met diafragma van f/5.6 uitkomen op een sluitertijd van 1/60. Probeer dan nog maar eens scherpe foto's te maken tijdens een dynamisch concert.

Absolute must

Kortom, lenzen met een groot diafragma zijn een absolute must. Heb je die niet in je tas, dan doe je er verstandiger aan gewoon te genieten van het optreden.

Meer weten over concertfotografie? In de meest recente uitgave van digifoto Starter die nu in de winkel ligt, staat een uitgebreid artikel over concertfotografie. 

Nog geen abonnement? Pak dan nu je kans!

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco