Focus niet alleen op close-up beelden

Concertfotografie: alles vanuit hetzelfde standpunt is saai

Remco Stunnenberg 1019
Bij concertfotografie komt het in zeer sterke mate aan op lichtsterke objectieven. Daarnaast is natuurlijk de plaats die je inneemt tijdens het optreden cruciaal. Of beter gezegd; de plaatsen! Alles vanuit hetzelfde standpunt is saai.

Van plek veranderen tijdens een concert is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan tijdens een optreden tenslotte behoorlijk druk zijn. Probeer dan ook niet teveel moeite te steken in de beste plek als deze een brug te ver blijkt.

Uit je hoofd zetten

Indien je als fotograaf een accreditatie hebt, dan kun je vaak meer dan dat je gewoon tussen het publiek staat. Wanneer je tussen het publiek staat en je staat niet vanaf het eerste nummer vooraan het podium, dan kun je die plek maar beter uit je hoofd zetten. Het zal verspilde moeite blijken. Moeite die ten koste gaat van je fotografie. Een zoom-objectief zoals een 70-200 biedt in een dergelijk geval uitkomst. Bovendien kun je ook vanaf een afstand toffe en sfeervolle foto's maken.

Groothoeklens

Lukt het je wel een plekje vooraan te bemachtigen, focus dan niet alleen op close-up beelden maar vergeet dan niet om ook je groothoeklens te gebruiken. Daarmee kun je toffe overzichtsfoto's maken van het podium. Een tweede camera met een ander objectief is in dat soort gevallen handig. Dat is niet voor iedereen weggelegd, huren van een tweede body kan dan een optie zijn.

Lichtsterke objectieven

Meer over het gebruik van lichtsterke objectieven tijdens concerten lees je hier.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco