Het aantal ‘clicks’ van je camera

Amy Schutte 242
De levensduur van camera’s wordt nogal eens aangeduid in het aantal ‘clicks’: het aantal foto’s die je met een camera kunt maken voordat deze versleten is.

Een click is een foto. Het woord komt natuurlijk van het geluid dat je camera maakt wanneer je een foto neemt. In het Engels wordt dit ook wel de ‘shutter count’ genoemd.

Hoeveel clicks kan mijn camera aan

Vaak wordt per model camera een aantal clicks aangegeven om de maximale levensduur van de camera aan te duiden. Dit is overigens een hele grove richtlijn: er zijn tal van camera’s die veel langer meegaan, en ook die dat niet halen. Veel is natuurlijk afhankelijk van hoe jij (of de vorige eigenaar van de camera) met het toestel omgaat. Meestal worden voor goedkopere modellen minimaal  50.000 clicks gegarandeerd, waar dat kan voor duurdere modellen wel tot 300.000 clicks zijn. En dan kan dat nog vele malen meer zijn, dat is ook een beetje geluk hebben.

Hoe weet je het aantal clicks?

Hoe kun je weten hoeveel kliks jouw camera heeft? Dit is vooral handig als je een camera van iemand wil overnemen. Als je camera nieuw is, begint de teller van de foto’s bij 0. De bestandsnamen die je camera aanmaakt lopen op, dus je kunt zo zien hoeveel foto’s je hebt genomen. Meestal zijn dit echter maar vier cijfers, dus vanaf 10.000 wordt dit lastig. En je kunt de camera ook opnieuw laten starten.

Andere manieren om het aantal clicks te achterhalen

Je kunt naar een website als camerashuttercount.com gaan, een recente foto uploaden en het programma kan je vertellen hoeveel foto’s er met je camera zijn gemaakt. Dit lukt echter niet met alle modellen/ Een andere manier om erachter te komen is met Photoshop, met een recente RAW foto. Ga naar File > File Info > Raw Data. Zoek in de zoekbalk naar Image Number. Het woord Image Number zal als het goed is nu geel of grijs gekleurd worden. Hierachter staat het aantal sluiter cllicks van de camera.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy