Handige tips om vuurwerk te fotograferen

Handige tips om vuurwerk te fotograferen

Redactie digifoto Starter 18058

De jaarwisseling staat weer voor de deur. Wil je het vuurwerk nu eens echt goed vastleggen? Wij helpen je op weg met handige tips. Of je nu aan de slag gaat met een eenvoudige compactcamera of met een spiegelreflex, na het lezen van dit artikel ga je met scherpe vuurwerkfoto's het nieuwe jaar in!

Zet je camera stevig neer

De basis voor goede vuurwerkfoto's is een stevige ondergrond. Uit de hand fotograferen zal onscherpe resultaten opleveren. Gebruik dus een statief, of zet je camera op een stevige ondergrond.

Flitser uitschakelen

In het donker zal de camera in de automatische stand waarschijnlijk willen flitsen. Voor het vastleggen van vuurwerk heeft dit geen enkele zin, schakel de flitser dus handmatig uit. Dit doe je op compactcamera's door op het flits-icoontje te drukken en te kiezen voor 'flits uit'. Met een spiegelreflex kies je voor de handmatige stand, daarin zal de flitser niet automatisch afgaan.

Handmatig scherpstellen

In het donker automatisch scherpstellen is een lastige opgave. Gebruik de handmatige scherpstelling als je camera hier over beschikt. Stel de scherpstelling in op oneindig, zo krijg je het vuurwerk scherp in beeld.

M-stand met lange sluitertijd

Vuurwerk kun je het beste fotograferen in de handmatige modus (M) met een lange sluitertijd. Bij compactcamera's is de langste sluitertijd meestal beperkt tot een aantal seconden, bij spiegelreflexen kun je meestal tot dertig seconden kiezen. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer vuurpijlen je tegelijkertijd in beeld kunt brengen. Afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk kun je de sluitertijd aanpassen. Experimenteer met een aantal sluitertijden voor het gewenste resultaat.

Vuurwerkstand

Bij eenvoudige compactcamera's kun je de sluitertijd meestal niet handmatig instellen. Wel hebben sommige compactcamera's hebben een 'vuurwerkstand', deze vind je waarschijnlijk in het scene-menu van de camera. In deze stand zal de camera een lange sluitertijd (van meerdere seconden) gebruiken, zodat je het vuurwerk goed vast kunt leggen. Geen vuurwerkstand? Probeer dan eventueel de nacht-stand van je camera. Ook hiermee kiest de camera automatisch voor een lange sluitertijd.

Bulb-stand

Werk je met een spiegelreflex, compacte systeemcamera of geavanceerde compactcamera, dan kun je de bulb-stand gebruiken. Deze vind je bij het instellen van de sluitertijd. De langste sluitertijd van de meeste camera's is 30 seconden. Draai je het wieltje nog verder, dan verschijnt er de B van bulb.

In de bulb-stand heeft de sluitertijd geen vaste waarde. Je kunt deze zo lang of kort maken als je wilt, door de sluiterknop ingedrukt te houden. Op het moment dat je de knop loslaat wordt de opname gestopt.

Afstandsbediening

Een handig hulpmiddel bij gebruik van de bulb-stand is een afstandsbediening voor je camera. Je hoeft dan niet de sluiterknop ingedrukt te houden, maar je kunt een schakelaar omzetten om de bulb-stand te activeren. De opname eindig je op elk gewenst weer beëindigen met de afstandsbediening.

Zo'n afstandsbediening kost meestal niet meer dan een paar tientjes. Welke je nodig hebt hangt af van de camera die je gebruikt. Voor de instapspiegelreflexen van Nikon is er bijvoorbeeld het Remote Cord MC-DC2. Werk je met een Canon-camera zoals de 550D of 600D, dan heb je de Canon RS60-E3 nodig. Heb je een andere camera, kijk dan in de handleiding of op de website van de fabrikant welke afstandsbediening geschikt is.

Niet inzoomen

Het is misschien verleidelijk om flink in te zoomen op de lucht om mooie details vast te leggen. In de praktijk is het erg lastig om op deze manier vuurwerk te fotograferen, je weet immers nooit waar de volgende vuurpijl precies te zien zal zijn. Zoom dus niet te ver in, zodat je een groot deel van de lucht in beeld hebt.

Omgeving

Focus niet alleen op het vuurwerk, probeer ook wat van de omgeving in beeld te brengen. Dat levert minder saaie foto's op. Zoek voor je begint een mooie locatie uit, waar je bijvoorbeeld ook wat van de horizon in beeld kunt brengen. Vooral verlichte gebouwen en waterpartijen (reflecties) kunnen een mooie toevoeging in je vuurwerkfoto's vormen.

Kruitdampen

Afhankelijk van het weer kan het zicht snel verpest worden door kruitdampen. Aan het begin van de jaarwisseling hangen deze het minst in de lucht en maak je de beste foto's. Voor heldere resultaten zul je dus op tijd klaar moeten staan met je camera.

Schilderen met licht

Met sterretjes kun je leuk experimenteren: je kunt letterlijk met licht schilderen. Zet de camera op een statief en stel een lange sluitertijd in van bijvoorbeeld 30 seconden. Ga vervolgens voor de camera staan met één of meerdere personen, ontsteek de sterretjes en 'schilder' figuren in de lucht.

De strepen die je in de lucht tekent zullen door de camera vastgelegd worden. Je kunt met wat oefening op deze manier hele boodschappen met vuurwerk in de lucht tekenen. Het is een leuke manier om de kinderen hun eigen lichtschilderij te laten maken.

Werk in de handmatige stand (M) en gebruik de diafragma en iso-waarde om de helderheid van het omgevingslicht te controleren. Stel je een groot diafragma in (bijvoorbeeld f/5.6), dan krijg je waarschijnlijk ook de omgeving in beeld. Wil je alleen de 'geschilderde' boodschap vastleggen, gebruik van een zo klein mogelijk diafragma (bijvoorbeeld f/32) en een zo laag mogelijke iso-waarde.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie