Plagiaat of geen plagiaat?

Godox ontkracht stelen design Profoto

Eefke Burg 286
Volgens Profoto heeft Godox het design van de Godox V1 gestolen. Maar is dat ook zo? Godox beschuldigd Profoto nu van 'vuil spel.'

Profoto heeft de laatste tijd in de publiciteit gestaan omdat ze een flitser hebben ontwikkeld. Volgens Profoto zou Godox het design van deze flitser gestolen hebben met het uitbrengen van hun Godox V1. Dit is frappant omdat de duurdere flitser van Profoto, de Profoto A1, voor € 995,- te verkrijgen is en de flitser van Godox, de Godox V1, voor slechts € 259,- in de winkels ligt. 

Godox zou volgens Profoto een patent hebben gebroken

Profoto gaf aan niet te spreken te zijn over het design van de Godox V1 en gaf aan dat ze een patent hebben op het design van de Profoto A1, die qua uiterlijk overeenkomsten vertoont met de flitser van Godox. Godox ontkracht echter de aantijgingen van Profoto. Zij geven aan dat Profoto hen niet rechtstreeks heeft aangesproken, maar het zo heeft gespeeld dat het in het nieuws is gekomen en dat hiermee Godox’ naam onterecht door het slijk is gehaald. Zij geven aan dat als er daadwerkelijk sprake zou zijn van een patentbreuk, dat ze dit dan wel van de juridische afdeling van Profoto zou hebben vernomen.

Profoto heeft een agressieve aanval geopend op Godox: ze hebben een brief gestuurd naar de verkooppunten waar de Godox V1 verkocht wordt. In deze brief zou Profoto hebben aangegeven dat Godox een patentbreuk heeft gedaan en dat de Godox V1 daarom niet verkocht moet worden. Godox heeft hierop ook een brief gestuurd naar hun verkooppunten: dat er van een patentbreuk geen sprake zou zijn en dat Profoto nog geen direct contact had gelegd met Godox.

In de brief die bij de redactie bekend is, is te zien dat Godox het volgende aan de verkooppunten aangeeft: ‘hou er alsjeblieft rekening mee dat we nog geen enkele brief hebben ontvangen vanuit Profoto, waaruit zou blijken dat wij in overtreding zijn. We zijn ontzettend teleurgesteld dat Profoto niet direct contact met ons heeft opgenomen, maar in plaats daarvan contact opneemt met de verkooppunten.’

Godox beschuldigt Profoto van vuil spel

Godox op zijn beurt, beschuldigd Profoto van ‘vuil spel.’ Ze geven aan door niet bij hen rechtstreeks het patent aan te vechten, maar naar de verkooppunten toe te stappen dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. ‘Het is onze mening dat zij dit rechtstreeks naar verkooppunten hebben gestuurd omdat ze onze relaties met deze verkooppunten willen schaden.’ En dat is niet netjes, volgens Godox.

Plagiaat of geen plagiaat?

In de afbeeldingen is te zien hoe beide flitsers er uit zien. Beide modellen vertonen overeenkomsten, maar ook verschillen. Daarnaast zijn er natuurlijk maar een paar keuzes mogelijk voor het maken van flitsers. Een rechter zal dan ook niet snel oordelen dat er sprake is van plagiaat, dat maakt het lastig. Plagiaat of geen plagiaat? Oordeel zelf.

Meer lezen

Lees ook:

Fisheye van 7.5mm voor Fujifilm

Creatief en efficiënt werken met Oypo app

 

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke