Ga je een fotoboek maken? Met deze vier tips maak jij het mooiste fotoboek!

Redactie digifoto Starter 1278
Of je nu op vakantie geweest bent en je mooie vakantiefoto’s wil bundelen, of de prachtige foto’s die je de afgelopen tijd hebt gemaakt wil bundelen en bewaren: het maken van een fotoboek is een ideale oplossing!

Dit kun je op de ‘oldschool’ wijze doen: door al je foto’s te laten afdrukken en ze dan in een boek te plakken, maar je kunt het ook gemakkelijk online zelf regelen. Maar het maken hiervan kan nog best een uitdaging zijn! Want welke foto’s zet je erin, welke foto’s vergroot je en hoe zorg je dat het fotoboek een mooi uitgebalanceerd geheel wordt op iedere pagina?

1. Het kiezen van de juiste foto’s

Een goede voorbereiding is het halve werk, dit geldt zeker wanneer je een fotoboek gaat maken. Begin eens met het bekijken van je fotoarchief en te besluiten welke foto’s in het fotoboek behoren. Hierbij is het belangrijk dat je kiest voor kwaliteit boven kwantiteit. Het is niet altijd een vereiste om alle foto’s in het boek te plaatsen, zolang je de mooiste en/of meest speciale foto’s hier maar voor uitkiest. Maak dus van tevoren een selecte van de foto’s voor in het boek en bewaar ze indien nodig even in een aparte map. Wil je wat structuur toevoegen aan je fotoboek? Deel de foto’s dan chronologisch of op basis van het onderwerp in.

Heb je de verdeling van je foto’s compleet? Je kunt eventueel nog een selectie foto’s uit je eerdere selectie halen. Kies voor je meest favoriete foto’s en bewaar deze bijvoorbeeld onder een andere naam zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden en/of herkennen. Je meest favoriete foto’s kun je bijvoorbeeld uitvergroot op een pagina plaatsen, of wat meer uitlichten in het fotoboek.

2. Het formaat, het papier en de omslag van het boek

Wanneer je een fotoboek gaat maken, zijn niet alleen de foto’s maar ook het boek belangrijk. Kies je voor een zachte of een harde kaft, en plaats je een foto op de kaft of kies je bijvoorbeeld van een kaft van linnen materiaal? Zouden je foto’s beter tot hun recht komen op glanzend of op mat papier? Denk hier eens over na en noteer al je eisen en wensen, zodat je bij het zoeken van de juiste aanbieder hierop kunt gaan filteren.

Let er goed op wat past bij jouw foto’s; voor een boek met trouwfoto’s kies je wellicht beter voor een linnen kaft met glanzende letters, en bij een boek met vakantiefoto’s eerder voor een kaft met een
foto erop.

Denk er ook goed over na hoe groot het fotoboek moet worden; wil je een vierkant fotoboek of wil je er wellicht één die staand of liggend is? Let ook hier weer goed op wat er past bij jouw foto’s. In een fotografie- of boekenwinkel kun je eventueel ook voorbeelden bekijken, zodat je weet wat voor type fotoboeken jou het meest aanspreken.

3. De vormgeving

Veel online aanbieders hebben gestandaardiseerde lay-outs voor hun fotoboeken. Dit is ideaal wanneer je niet zoveel tijd hebt om het fotoboek te gaan maken. Het is echter ook mogelijk om het gehele boek zelf in te gaan delen. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rustigere sfeer, met wat meer wit op de pagina’s. Wil je een wat vrolijker en drukker ogend fotoboek? Voeg dan meer foto’s per pagina toe, of kies voor het toevoegen van leuke kleurelementen in je fotoboek. Let er wel op dat je fotoboek één geheel blijft en plaats de foto’s een beetje gelijkmatig over de verschillende pagina’s. Zo voorkom je dat het boek rommelig oogt.

Wil je daarnaast teksten op de pagina’s, of laat je de foto’s voor zich spreken? Wanneer je voor tekst kiest, denk dan goed na over het lettertype wat past bij de stijl van jouw boek. Voor een boek wat gevuld is met trouwfoto’s past een wat meer krullend of cursief lettertype bijvoorbeeld goed.

4. Een fotoboek als portfolio

Druk je het fotoboek af met het doel dit te gaan gebruiken als je portfolio? Zorg dan dat zowel het boek als de drukker voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Om het boek wat professioneler te doen ogen, kun je jouw gegevens en/of korte bijschriften bij de foto’s plaatsen. Zorg er voor dat je actief contact onderhoudt met de drukker wanneer je er klaar voor bent om het boek te laten afdrukken. Je kunt, om er zeker van te zijn dat de drukker kwaliteit kan leveren, andere boeken van de drukker bekijken. Je kunt de drukker ook vragen om een proefdruk.

Wanneer je het boek gebruikt als portfolio, is het van groot belang om dit actief te blijven updaten. Je blijft jezelf immers ook ontwikkelen, daarom is het belangrijk dat je portfolio jouw vaardigheden, technieken en stijl actief representeert. Je kunt er daarom bijvoorbeeld voor kiezen om je portfolio ieder jaar, of om de paar jaar, een update te geven.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie