Foto’s exporteren voor het delen op Facebook

Christel  de Wolff 4262
Veel fotografen delen hun foto’s graag op Facebook. Dit sociale medium staat er echter om bekend dat het foto’s sterk comprimeert. De foto die je er plaatst ziet er ineens een stuk minder mooi uit.

Het is een vaak gehoorde klacht: op de computer ziet je foto er uitstekend uit, maar op Facebook zijn de kleuren anders, lijkt de foto onscherp en zijn de afbeeldingen blokkerig.

Maar hoe komt dat dan en, nog belangrijker, hoe voorkom je zulk leed? 

lightroom, exporteren, foto's exporteren, facebook, social media, compressie

Compressie  op Facebook

Omdat Facebook zo’n groot platform is, dat al die foto’s die iedereen in de wereld uploadt op moet slaan, zit er een bepaalde maximale grootte aan de foto’s die je erop plaatst. Wanneer je een foto wil plaatsen die groter is, maakt Facebook de foto kleiner zodat je deze alsnog kunt plaatsen. Dat wordt gedaan door de afbeelding te comprimeren. De foto wordt kleiner gemaakt. Natuurlijk kun je nooit evenveel pixels in een kleinere foto duwen, en dus gaat het ten koste van de kwaliteit. Soms zie je daar nauwelijks iets van, maar vaker maakt het je foto veel minder mooi. 

Dat is irritant, want wanneer je een foto op Facebook zet dan wil je natuurlijk dat deze gezien worden zoals jij ze bedoeld hebt! 

Bestandsgrootte voor Facebook

Facebook geeft zelf aan dat gewone foto’s 720px, 960px of 2048px breed mogen zijn. Omslagfoto’s worden 851px bij 315px. De bestanden mogen niet groter dan 100kB zijn, en het beste is om een sRGB kleurprofiel te kiezen.

Foto exporteren voor Facebook met Lightroom

Om je bewerkte foto op te slaan voor gebruik op Facebook, moet je in Lightroom de ‘exporteren’ functie gebruiken (bestand > exporteren). Wanneer je deze aanklikt, verschijnt er een venster dat in het begin wat ingewikkeld kan lijken. Maar we helpen je.

  • Vertel Lightroom eerst waar je de foto wil opslaan. Bij de export locatie kun je een map kiezen, standaard staat deze ingesteld op dezelfde map als de originele foto. Je kunt ook een nieuwe map aanmaken. Als je meerdere foto’s in één keer wilt opslaan voor Facebook is het misschien handig om deze allemaal bij elkaar in een nieuwe map te zetten.
  • Kies de bestandsindeling. Meestal is dat Jpeg, omdat dit de meest gangbare is. Je kunt geen RAW bestanden uploaden op social media. Heb je tekst in je foto’s geplaatst? Overweeg dan Png, want in teksten zie je de kwaliteitsvermindering in Jpeg sneller
  • Onder de bestandsindeling vind je ook de keuze voor kleurprofiel. Facebook raadt sRGB aan, dus die kun je daar selecteren.
  • Daaronder vind je bestandsgrootte. Hier kun je de bestandsgrootte invullen. Vul voor de lange rand 2048 in, of minder. Lightroom kiest dan zelf de korte zijde, zodat de aspect ratio bewaard blijft.

lightroom, exporteren, foto's exporteren, facebook, social media, compressie

Beter om het zelf te doen

Als het goed is, hoeft Facebook nu geen compressie meer toe te passen; je hebt dit zelf al gedaan in Lightroom. Overigens geldt dit ook voor foto’s die je wil versturen met Messenger. Je hebt het resultaat beter in de hand, waar je anders overgeleverd bent aan de compressie van Facebook. Een goed idee om het zo te doen dus!

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel