Fotografie robot neemt het op tegen fotograaf

Sterre Hartjes 401
Te lui om je eigen product foto's te maken voor je webwinkel? Amerikaans bedrijf Square heeft een fotografie robot gemaakt die perfecte productfoto's maakt.

Fotografie robot project

Square Inc. heeft een fotografie robot gemaakt om andere online verkopers te helpen met het maken van productfoto's. Het fotograferen van levenloze dingen voor een witte achtergrond was een aantal jaar geleden eindelijk bijna niet nodig, maar door de komst van webwinkels is de vraag flink gegroeid. Volgens Square hebben winkeliers geen enkel inzicht als het gaat om fotografie. Het bedrijf heeft daarom de robot camera gemaakt voor meer dan $ 20.000,- om een nieuw project te kunnen starten.

Prijzen en concurrentie 

Square neemt alleen nog bestellingen aan uit de VS, helaas. De prijzen voor een foto gemaakt met de fotografie robot beginnen bij $ 10,- plus verzendkosten. Binnen twee weken ontvang je drie digitale foto's die vanaf verschillende hoeken zijn gemaakt. Square maakt ook 360° foto's met de fotografie robot voor $ 30,- per stuk. Naast concurrentie met professionele fotografen moet de robot het ook opnemen tegen de winkeliers die foto's met de smartphone maken.

David Rusenko, de algemene manager van e-commerce bij Square, vertelt winkeliers dat het hebben van goede productfoto's erg belangrijk is bij het verkopen van producten. Als klanten geen artikelen kunnen passen of aanraken, zijn de foto's het enige waar de klant iets mee kan doen.

Hoe werkt de fotografie robot?

De fotografie robot bestaat uit een witte tafel, veel felle lichten op statieven en een robotarm met een camera. De robotarm neemt precies de goede hoeken aan voor de foto's. De arm heeft ook handige robotvingers voor de ontspanningsknop.

Team van mensen

Toch moeten er mensen in het fotoproces betrokken zijn. Het team moet de producten uit de verpakking halen, het product op de tafel zetten, de fotografie robot aanzetten met een computer en een oogje in het zeil houden of alles wel goed gaat bij het fotograferen. Ook de instellingen moeten door het team worden gecontroleerd. En uiteindelijk moeten de producten ook weer ingepakt en terug gestuurd worden. Jammer dat daar nog geen robots voor zijn!

Lees ook: Product fotografie met verf