Productfoto's maken. Hoe doe je het?

5 tips voor productfotografie

Aimée van Vuuren 193
Als je een eigen webshop begint krijg je er al snel mee te maken: productfotografie. Je moet je producten zo goed mogelijk tonen op de website. De afbeeldingen zijn vaak waar als eerste het oog van de klant valt. Maar hoe maak je goede productfoto’s? Wij geven je tips.

1. Doel bepalen

Allereerst is het handig om je einddoel te bepalen. Bedenk voor jezelf hoe je de foto wilt maken. Stap in de schoenen van je klanten en kom erachter wat voor foto jou zou overhalen om het product te kopen. Doe inspiratie op, maak een moodboard en stel voor jezelf vast wat je uiteindelijke doel is.

2. Statief

Het is vereist om een statief te gebruiken bij het maken van productfoto’s. De camerahoek blijft hetzelfde zodat je perspectief onveranderd blijft en je foto’s er netjes uit komen te zien. Het biedt ook de mogelijkheid aan om gebruik te maken met een langere sluitertijd.

Lees ook: zelf proberen: productfotografie

3. Licht bij productfotografie

Zorg dat je bij productfotografie geen gebruik maakt van verschillende soorten lichtbronnen. Iedere bron heeft weer ander soort licht waardoor je producten er anders uit komen te zien op de foto’s. Een camera kan ingesteld worden op het soort lichtbron dat er is gebruikt waardoor er geen lelijke soorten lichtbronnen te zien zijn op de foto.

4. Achtergrond

Productfoto’s komen het beste tot hun recht als een witte of effen achtergrond gebruikt. Wit straalt een frisheid uit en kleuren springen eruit vanwege het contrast. Een effen achtergrond is ook nog te maken in Photoshop achteraf.

5. Nabewerking bij productfotografie

Je kan de tips hierboven opvolgen om je goed voor te bereiden op productfotografie maar aandacht besteden aan de nabewerking is ook een vereiste. De achtergrond effen maken en kleine oneffenheden weghalen zoals stofjes of vlekjes kan allemaal in de nabewerking.

Lees ook: 10 tips om stillevens te fotograferen

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée