Fotograferen op de kermis: Tips!

Amy Schutte 1992
Niets zo leuk als de kermis! Hysterische lichtjes, muziek en prrrrrrrijzen!! En dat niet alleen. Je kunt er ook nog fantastische foto’s maken! en oliebollen eten. Met dat laatste kunnen we je niet helpen, voor het fotograferen hebben we natuurlijk wat tips.

Kies je tijdstip

Rond zonsondergang is eenvoudigweg de beste tijd om de kermis te fotograferen. Er is nog wat licht en de achtergrond is mooi blauw (of oranje roze, op een mooie dag). Maar de gekleurde verlichting van de attracties is al aan en waarschijnlijk zijn er wat meer mensen op de been dan overdag. Bovendien zijn er nog voldoende kinderen, wat later op de avond steeds minder zal worden.

Apparatuur

De kermis is een goede gelegenheid om eens met bewegingsonscherpte aan de gang te gaan. Daarmee krijg je, vanwege alle lichtjes, lichtstrepen. Hiervoor heb je een statief nodig, want vanuit de hand krijg je rommelige, onscherpe foto’s. Verder een camera waarmee je handmatig instellingen kunt maken en een groothoeklens is handig. Overigens werkt je kitlens hier prima voor.

Speel met belichting

Uiteraard ligt het eraan welk effect je wil bereiken, maar met een sluitertijd van één of twee seconden zou je mooie bewegingsonscherpte moeten krijgen waarbij je nog steeds de mensen in de attractie kunt waarnemen. Uiteraard moet die dan wel in beweging zijn. De rest van je belichtingsinstellingen bouw je hieromheen. Waarschijnlijk zul je voor een hogere ISO moeten gaan. Hoe hoog is afhankelijk van de hoeveelheid bewegingsonscherpte, en dus de lengte van de sluitertijd. En natuurlijk de diafragma opening. Omdat je waarschijnlijk een zo groot mogelijk deel van je foto’s scherp wil hebben (een onscherpe achtergrond maakt je foto hier misschien eerder rommelig mee) heb je de diafragma opening niet te groot staan. Ergens rond f/11 bijvoorbeeld.

Houd je witbalans in de gaten

Zeker als je rond zonsondergang fotografeert en de lucht roodachtig of blauw is, let dan op je witbalans. De lichtste delen van je foto komen van de lampjes van de attracties, en die hebben allemaal andere kleuren. Je camera zou hier gemakkelijk van in de war kunnen raken, dus stel je witbalans zelf in. Probeer er een paar uit en vergelijk het resultaat met dat wat je ziet. Sommige camera’s hebben een ‘fluorescent’ instelling, die hier goed geschikt voor is. En fotografeer je in RAW, dan kun je de witbalans achteraf nog gemakkelijk aanpassen, in de nabewerking.

Maak starburst van lampen

Door je diafragma vrij klein te houden, kun je ‘starburst’ creëren. Dat wil zeggen dat een sterke lamp (schijnwerper) op de foto als een ster te zien is. Met punten. Dat kun je op de kermis ook doen. Zoek naar felle lampen, in kleuren, en zet je diafragma op f/16 of f/22. Kijk eens of het lukt om sterren te laten schijnen in je foto. Het leuke is, dat elke lens een uniek ster patroon maakt.

Nabewerken

Je kunt de details uit de schaduwen iets meer naar voren halen met de sliders, maar doe dit niet teveel. Hoog contrast is juist wat deze foto’s sterk maakt. Als de lampjes iets te fel zijn, kun je de hooglichten iets verminderen. Zet het lokaal contrast wat aan en ook de verzadiging mag wat omhoog. Eventueel kun je delen lichter of donkerder maken met een gradueel filter. Foto’s samenvoegen kan ook, mits ze van exact dezelfde plaats zijn genomen.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy