Waarom je er beter uitziet in de spiegel dan op foto’s

Waarom je er beter uitziet in de spiegel dan op foto’s

Eefke Burg 9109

Fotograaf en model Sorelle Amore is een expert om mensen er op hun best uit te laten zien op foto’s. Ze biedt vele tutorials met poseertips en trucs die professionals gebruiken om betere portretten tot stand te laten komen. Ze probeerde onlangs antwoord te geven op de vraag waarom mensen er vaak beter uit zien in de spiegel dan op foto’s.

Klopt het eigenlijk wel dat mensen er daadwerkelijk beter uitzien op foto’s? In onderstaande video geeft Amore antwoord op de vraag en het raadsel dat vele mensen bezighoudt: waarom je er op foto’s anders uitziet dan in de spiegel.

De eerste reden waarom je er beter uitziet in de spiegel dan in foto’s: de spiegel laat een gespiegelde versie zien van jezelf

De eerste reden waarom je er ‘beter’ uit ziet in de spiegel dan op foto’s heeft er mee te maken dat je in de spiegel een gespiegelde versie ziet van jezelf. Dit is echter de versie waar we met zijn allen aan gewend zijn geraakt en vaak dagelijks zien. Als je jezelf vervolgens ziet op foto’s, dan is dit een groot verschil met wat je normaal gewend bent.

Spiegel foto

Het ‘mere exposure effect’

De fotograaf dat Het ‘mere exposure effect’ geldt, een psychologisch fenomeen waarin mensen een voorkeur voelen voor dingen of mensen simpelweg omdat ze er vaker aan zijn blootgesteld. Dit zorgt er voor dat je jouw spiegelbeeld prefereert boven hoe je er daadwerkelijk uitziet.

Je kan je spiegelbeeld meteen aanpassen

Als je iets ziet in de spiegel wat je niet leuk vindt, dan kan je dit meteen aanpassen, terwijl je dit op foto’s later pas kan doen.

Snapchat filters zijn niet je beste vriend

Het ‘mere exposure effect’ gaat volgens de fotograaf ook op voor Snapchat en Instagram filters. Maar als je kijkt op je telefoon dan heeft deze vaak ook al een ingebouwde beautifyfilter die je er beter uit laat zien dan daadwerkelijk het geval is. Als je vaak van deze filters gebruik maakt, dan is een daadwerkelijke representatie van hoe je er uit ziet afwijkend en zal je deze niet leuk vinden. Zo photoshopte ik ooit twintig kilo van iemand voor een opdrachtgever, maar werd de foto uiteindelijk alsnog afgekeurd door het model zelf, omdat deze vond dat ze er te dik uitzag op de foto. Ze keurde de foto pas goed na het gebruiken van een andere foto uit de shoot en er nogmaals een flink aantal kilo’s van af te photoshoppen. De foto en de werkelijkheid lagen nog verder van elkaar af. Ouch.

Liever de spiegel dan een foto? Bekijk de volledige redenen hieronder

In de video geeft de fotograaf nog een aantal andere redenen waarom je de spiegel prefereert boven een foto. Bekijk daarvoor de volledige video hieronder.

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke