6 tips voor fotografie op de kermis

Sterre Hartjes 249
Wanneer er kermis naar jouw stad komt, is dit de gelegenheid om iets nieuws en levendig te fotograferen voor je portfolio. De felle lichten, constante beweging en enthousiaste mensen bieden fantastische mogelijkheden.

Speel met je sluitertijd

Er is een risico bij het fotograferen van kermisattracties dat ze er saai uit komen te zien. Dit gebeurt meestal omdat je sluitertijd te kort is en de actie dus bevroren is zonder enig gevoel van beweging. Met een langere sluitertijd van bijvoorbeeld een halve seconde of meer kan een echt gevoel van actie geven aan de kermisfotografie. Maar vergeet niet dat je je camera op een statief zet, zodat de rest van je opname helder en scherp blijft!

Kijk goed naar de mensenmassa op de kermis

Het verhaal zit niet alleen in de ritten, het speelt zich overal om je heen af! Neem een ​​stap terug van het focussen op de attracties om te zien wat de mensen om je heen doen. Bijna iedereen op de kermis zal een geweldig onderwerp zijn. Neem de tijd om te kijken en te zien waar mensen stoppen en interessante dingen doen. Zoek naar goede composities en ga op de perfecte plek staan om mensen vast te leggen die van hun omgeving genieten.

Zoek naar de unieke hoeken

Op elke kermis waar je naartoe gaat, zijn er ook vaak andere fotografen die op zoek zijn naar een geweldige foto. Het is natuurlijk geen wedstrijd tussen jou en de andere fotografen, maar het is altijd leuk om thuis te komen met een unieke foto. Als je een foto vanuit een 'veilig' standpunt hebt gemaakt (de standaardfoto die je krijgt als je fotografie op de kermis opzoekt), maak dan de foto van dezelfde scene uit een andere hoek.

Experimenteer met nieuwe technieken

De felle en gekleurde lichten van de kermis bieden een fantastische kans om nieuwe technieken uit te proberen. Fotograferen met een lange sluitertijd is vaak het eerste wat je doet bij fotografie op de kermis. Toch kan je hier ook nieuwe technieken mee uittesten. Beweeg de camera opzettelijk of zoom in op de attractie met een lange sluitertijd. Je kan beter te veel experimenteren dan te weinig.

Zwart-witfoto's op de kermis

Soms kunnen alle kleuren en lichten te veel zijn voor een foto, dan kan je altijd nog de foto zwart-wit maken. Let hier wel op de er eren duidelijk contrast is tussen licht en donker. Als het contrast duidelijk genoeg is, krijg geen platte en saaie foto. Bij zwart-witfotografie is het belangrijk dat de compositie klopt. Hiermee haal je de juiste aandacht naar het onderwerp.

Ga overdag de kermis op

De kermis is niet alleen gunstig voor fotografen in de avond. Overdag heb je als fotograaf ook genoeg mogelijkheden om mooie foto's te maken. Fotografeer de kermismedewerkers wanneer ze alles weer opzetten of vraag of ze geportretteerd willen worden. Zo krijg je een echt verhaal bij de fotografie. Daarnaast zijn er overdag veel kleine kinderen op de kermis met hun ouders. Fotografeer de vreugde van de kinderen als ze een knuffeltje winnen of de ouders wanneer ze eindelijk kunnen genieten van een kopje koffie.

Lees ook: Creatieve fotografie tips