Fotograaf legt een bruine beer meters achter twee vissers vast

Franciëlle Rozendal 1211
De 21-jarige natuurfotograaf Robert Hawthorne maakte onlangs één van de meest opvallende foto's van zijn carrière, namelijk toen hij een bruine beer zag die naar een paar nietsvermoedende vissers keek in Katmai National Park, Alaska.

De natuurfotograaf Hawthorne uit Montana, leidde een fotoreis door het nationale park toe hij de beer zag. Hoewel het paniekerig naar de twee vissers waarschuwingen schreeuwen een logische keus leek, wist Hawthorne uit ervaring dat ze niet echt in gevaar waren.

Alleen maar geïnteresseerd in vis

'Wanneer er bescherming wordt geboden aan een plek als Katmai National Park, helemaal als de beren ontzettend gefocust zijn op een enkele voedselbron zoals zalm, dan kunnen er dagelijks nauwe en passieve ontmoetingen plaatsvinden zonder risico op aanvallen,' zegt de fotograaf. 'De beer was totaal niet geïnteresseerd in de vissers, hoewel hij misschien wel interesse had in het stelen van de door hun gevangen vis.'

Eerst een foto, daarna waarschuwen

Hij nam daarom de tijd om een foto te maken voordat hij het nietsvermoedende duo besloot te waarschuwen. Dat is de reden dat deze foto er veel relaxter uit zien dan hij in werkelijkheid is.

Een beer krijg je elke dag te zien

'Dit komt vaker voor dan je zou denken. Een beer die langs oevers loopt op zoek naar te vangen vis,' vervolgt de ervaren natuurfotograaf. 'Zo kan het meerdere keren per dag voorkomen dat je ineens een beer achter je hebt lopen. De beer keert recht langs de vissers het water in, hopend zalm te zien voor het vangen.'

Toch wel schrikken!

'De vissers waren erg geschrokken bij het zien van hun toeschouwer,' herinnert hij zich, 'maar de beer was duidelijk geen bedreiging voor de vissers, dus gingen ze snel weer verder met waar ze mee bezig waren.'

Zij wisten ook dat de beer geen trek in ze had

Ze moesten net als Hawthorne wel hebben geweten dat ze nooit echt gevaar liepen. Dat gezegd te hebben, kennen wij persoonlijk niemand die gewoon “snel weer terug ging vissen” als een van deze bikkels een paar meter van ze vandaan zou staan.

Op zoek naar een camera waarmee je snel actie vastlegt en de actie nooit meer hoeft te missen? Kijk als je een nieuwe camera koopt altijd naar het aantal kliks dat je achter elkaar kan maken en hoe snel de autofocus is. Een camera waarbij dit bijvoorbeeld dik in orde is is de Fujifilm X-T3. Klik hier voor de review van deze camera.