Fotoacademie: nieuwe opleiding voor conceptuele beeldmakers

Fotoacademie: nieuwe opleiding voor conceptuele beeldmakers

Eefke Burg 344
Film speelt een steeds grotere rol in de levens van fotografen. De Fotoacademie start daarom dit voorjaar met een geheel vernieuwde opleiding waarin video een grotere rol speelt. Daarnaast is de opleiding modulair geworden: met meer mogelijkheden in de vorm van workshops. Ruud de Jong vertelt ons in de Podcast over de vernieuwde opleiding.

Video grotere rol in nieuwe opleiding Fotoacademie

Lees ook: Een 100% perfecte belichting in elke situatie

Eén van de wijzigingen die is doorgevoerd is dat video een grotere rol speelt in het curriculum. ‘Fotografie is logisch voor mensen die natuurlijk afkomen op de naam Fotoacademie, maar inmiddels is film ook bijna logisch,’ vertelt Ruud de Jong. Opdrachtgevers vragen er steeds vaker om, omdat de camera’s nu ook videomogelijkheden zijn. ‘De afgelopen zomer hebben we een pilot gedraaid en dat beviel heel goed. De basisopleiding heeft nu zowel filmen als monteren in het basisgedeelte zitten. We wilden filmen wat nadrukkelijker in het programma hebben en dat kan alleen maar als het ook voor iedereen verplicht is. Natuurlijk zullen er studenten zijn die daar niets mee hebben, maar ik weet van veel fotografen dat deze er op een gegeven moment op terug zijn gekomen, of omdat de opdrachtgever er om vraagt of omdat ze zelf projecten in dit vakgebied willen doen. Het wordt steeds vaker gevraagd, zeker bij multimediale projecten.’

Lees ook: Tim Flach fotografeert zeldzame vogels

Toelating tot de Fotoacademie

Om toegelaten te worden tot de nieuwe opleiding van de Fotoacademie ga je een toelating doen. ‘Op het moment dat je het ontzettend leuk zou vinden om de Fotoacademie te doen, maar je hebt nog geen ervaring, dan hebben we de basisopleiding, waarin je wordt begeleid met een aantal opdrachten waar we ook werken aan je technieken: zowel in Photoshop als bij montage. Als je al een tijdje fotografeert en je wil de toelating doen dan laat je natuurlijk je fotowerk zien, maar ook een video waarvan je de edit hebt gemaakt. Je krijgt een toets op Photoshop-gebied en beeldbewerkingsgebied.’ Voor mensen die in een enkel gedeelte nog niet zo veel kennis hebben zijn er gelukkig ook mogelijkheden. ‘Mocht het zo zijn dat je een onderdeel nog niet zo beheerst dan hebben we daar nog altijd aparte cursussen voor.’

In de podcast vertelt Ruud de Jong nog veel meer over de opleiding. Wil je meteen naar het juiste fragment gaan dan kan je op deze link drukken. Meer over de opleiding kan je hier terugvinden.

 

 

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke