Foodfotografie: zo krijg je eten lekker op de foto!

Foodfotografie: zo krijg je eten lekker op de foto!

Renzo Gerritsen 1012
Het is nog best moeilijk, foodfotografie. Je wilt een gerecht zo fotograferen dat het er net zo lekker uitziet als in het echt. Hier lees enkele tips om dat voor elkaar te krijgen.

Belichting

De belichting is enorm belangrijk bij foodfotografie. Een goede belichting zorgt ervoor dat de foto, en dus het eten, er een stuk beter uit gaat zien. Fotografeer eens bij een raam, gebruik daglichtlampen of maak gebruik van een externe flitser om gericht te flitsen of om het licht te laten reflecteren via bijvoorbeeld het plafond. Neem bij voorkeur natuurlijk licht, omdat dat het eten er natuurlijker uit laat zien en je kleurzwemen voorkomt. 

Rekwisieten

De wijze waarop het eten wordt gepresenteerd is uiteraard van groot belang, maar wat wil je ermee vertellen? Een foto heeft een bepaalde context nodig. Deze context kan je creëren door rekwisieten te gebruiken. Zet nu niet meteen de hele tafel vol met van alles, maar doe het met mate. Een servet, vork of tafeldecoratie in de voor- of achtergrond is voldoende. Hiermee kan je met jouw foto net even meer aandacht trekken.

Wees snel

Het liefst fotografeer je een gerecht zo snel mogelijk nadat het klaargemaakt is. Ijs kan smelten of instorten, kleuren kunnen veranderen of het is te koud om nog stoom te laten zien. Je kunt je al voorbereiden door jouw idee alvast vorm te geven door je rekwisieten al op tafel te plaatsen, de compositie te bepalen of door nep voedsel neer te zetten op de plek waar jij het eten wilt zetten. Op deze manier kan je zo snel mogelijk het vers klaargemaakte gerecht fotograferen.

food fotografie

Lees ook: 10 tips om stillevens te fotograferen

Stijl

In food fotografie is compositie van groot belang en het kan de foto maken of breken. Fotografeer je het gerecht van bovenaf of meer vanaf beneden? Daarnaast moet je letten op een juiste kleurweergave en of je scherp hebt wat scherp moet zijn. Met food fotografie kan je perfect spelen met scherptediepte, maar .

Stoom

Door het toevoegen van stoom leg je de nadruk op de details, de finishing touch. Hiervoor moet je erg snel zijn, want een gerecht koelt al snel af. Er zijn andere manieren om stoom te creeren, bijvoorbeeld door kokend water in het kopje te hooien wat je op de foto zet, door gebruik te maken van photoshop of zelfs door het verwarmen van een tampon. Je leest het al, er zijn meerdere manieren om stoom te creeren. Wees creatief!

Deze tips helpen jou om de basis in food fotografie te begrijpen. Je kunt nu een stapje verder gaan ipv met je smartphone een foto in het restaurant te zetten en op instagram te plaatsen. Succes en eet smakelijk!

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo