Landschappen op een geheel nieuwe manier

Expositie ‘Panorama’ toont geometrisch-abstracte landschapsbeelden

Siem van Woerkom 503
In Galerie De Roos van Tudor in Leeuwarden komen Geometrisch-abstracte vormen en landschapsbeelden samen in Panorama, een expositie van Johan van Aken.

Al in 1978 vertaalde Johan van Aken het geschilderde landschap naar het geometrisch-abstracte schilderij en sindsien onderzoekt hij de mogelijkheden van de tweedimensionale ruimte van het schilderij waarbij het vierkant, de driehoek en de cirkel en afgeleiden hiervan worden gebruikt als basisvormen voor onderzoekende beeldende geometrie.

Panorama expositie

Door gebruik te maken van nieuwe media heeft de kunstenaar een middel gevonden om de uitgangspunten in bewegend beeld van bijvoorbeeld wolken en zee zichtbaar te maken in video’s. Dit heeft wegen geopend om te experimenteren met ruimte, tijd en beweging van de beelden en deze te vertragen om zo de tijd in een andere dynamiek en ritme te laten wegglijden. De door Johan van Aken op de computer gecomponeerde minimalistische muziek versterkt de ervaring als tegenhanger van de snelheid in de beeldcultuur van de gehaaste tijd.


expositie

Meer informatie

Galerie de Roos van Tudor is gevestigd in het centrum van Leeuwarden en richt zich op hedendaagse kunst van zowel beginnende als gevestigde Nederlandse kunstenaars. De galerie is gevestigd aan de Eewal 47-49 te Leeuwarden. Meer informatie en openingstijden vind je op de website.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem