Tips: concertfotografie

Een concert fotograferen? Zo doe je dat!

Tieme Snijders 2145
Concertfotografie is misschien wel één van de spannendste takken van fotografie. Misschien zie je het al voor je, je staat op een paar meter afstand van je idool. Maar hoe begin je daar nou mee, hoe rol je in de wereld van concertfotografie. En ook niet onbelangrijk: hoe maak je de mooiste foto’s?

Tips en trucs

In dit artikel geven wij jou hiervoor tips en trucs. Wat voor gear heb je nodig? Hopelijk zien we binnenkort jullie mooiste concertfoto’s voorbijkomen in onze gallery!

Alle begin is lastig

De beste manier om te starten met concertfotografie is te beginnen in kleine clubs. Daar heb je over het algemeen geen perskaart voor nodig en wordt je ook niet na 10 minuten weggestuurd. Hier kun je ook eerst nog even volop oefenen met je instellingen en het kiezen van de juiste apparatuur. Maar alle begin is moeilijk, vaak hebben kleine clubs weinig lampen op het podium en je weet het: licht is best belangrijk bij fotografie. Dan moet je de ISO-waarde omhooggooien en fotograferen met een groot diafragma (F/1.8 of F/2.8).
Dat is meteen punt 2, vaak hebben kitlenzen die je krijgt bij een body niet zo’n groot diafragma. Ons advies luidt dan ook: schaf een snelle primelens aan, of huur er eerst eentje. De beste die je in dit geval kan gebruiken is er eentje met een brandpuntsafstand van 50mm.

Smartphone bij concert

Instellingen

Zoals eerder genoemd zou je de ISO-waarden omhoog moeten gooien. Waarschijnlijk zo rond de 1600 of misschien wel 2500 om een snelle sluitertijd te krijgen. Je krijgt wel te maken met ruis in dit geval. Daar heb je dan nabewerkingssoftware als Photoshop of Lightroom voor om de ruis te onderdrukken. Tegenwoordig worden de camera’s steeds beter met hoge ISO-waarden. Heel druk hoef je je er ook niet om te maken.

Het beste kan je fotograferen in de diafragma voorkeuzestand. Dan heb je zelf controle over het diafragma. Dan hoef je je niet druk te maken om de sluitertijd, die kiest de camera voor je. En fotografeer ook in RAW-formaat. Dan heb je controle over de witbalans. Je hebt wel meer opslagruimte nodig, vergeet dus vooral niet meerdere geheugenkaartjes mee te nemen!

Perskaart

Mocht je het geluk hebben over een perskaart te beschikken en in de grotere clubs te fotograferen zal je zien dat je collega fotografen misschien wel een enorme telelenzen bij zich hebben. Je staat in een grotere club verder van het podium af. Dan redt je het niet meer met een 50mm objectief. Je kunt nu het beste kiezen voor een 70-200mm lens met een diafragma van 2.8, Dit zijn over het algemeen wel wat duurdere lenzen. Mocht je dat bedrag niet op de rekening hebben staan overweeg dan er 1 te lenen of te huren. Vaak mag je geen flitsers gebruiken bij concertfotografie in de grote clubs, dus ben je gebonden aan een lichtsterk teleobjectief. Ook is het vaak zo dat je alleen de eerste 3 nummers die de artiest speelt mag fotograferen. Houdt daar rekening mee!

Voor inspiratie bekijk je deze gave concertfoto van Nicolas Fabienne