Dubbele belichting: hoe doe je dat?

Amy Schutte 3073
Dubbele belichting, of double exposure, is een techniek waarbij je als het ware twee foto’s over elkaar heen legt en samenvoegt tot één foto. Je kunt dit in de camera doen, in Photoshop of door het gebruik van een flitser.

Op welke manier je het ook doet, dubbele belichting geeft te gekke effecten. Mits goed toegepast. Of jouw camera in staat is om dubbele belichting foto's te maken, kun je vinden in de handleiding of opzoeken op Google. Waar moet je op letten, als je met deze techniek aan de gang gaat?

Onderwerp uitkiezen

Niet alle foto’s kunnen zomaar over elkaar heen gelegd worden. Tenminste, het kan wel, maar het resultaat kan al snel rommelig worden. Denk na over de onderwerpen. Foto’s vertellen altijd een verhaal, ook foto’s met dubbele belichting. Inhoudelijk hebben de foto’s dus een overeenkomst nodig, samen vertellen ze een ander verhaal dan op zichzelf. Bedenk van tevoren het narratief en pas daar je onderwerp op aan. Dat is beter dan klakkeloos twee foto’s combineren. Denk ook na over standpunt en compositie, aangezien deze ook bijdragen aan het verhaal en de impact van een foto. Vaak werkt het het beste om één wat drukkere foto te combineren met een rustige, wat minimalistere foto. Of een groot totaal (waarin vaak veel te zien is) combineren met een foto die veel closer is, intiemer ook.

Instellingen

Zoals gezegd hebben niet alle camera’s de mogelijkheid om foto’s te combineren. Waar de instelling zit is per merk verschillend. Ook kan het aantal foto’s dat je kunt samenvoegen variëren, soms tot wel 10 beelden. Een belangrijke instelling die je moet maken, is de multi-exposure control, de manier van overvloeien. Bij ‘average’ wordt aan alle foto’s evenveel prioriteit gegeven. Bij ‘bright’ krijgt de meest heldere foto prioriteit. Ze behouden hun belichting, zelfs als ze gecombineerd worden met een donkere foto. ‘Dark’ doet precies het tegenovergestelde. Experimenteer ermee om te kijken welke het beste bij jouw onderwerp past.

Gebruik een silhouet voor dubbele belichting

Een silhouet is uitstekend geschikt voor double exposures. Immers, de vorm van het onderwerp wordt benadrukt, en die blijft overeind, ook als je die combineert met een andere foto.

Achtergrond

Ook kun je ervoor kiezen om twee foto’s te combineren die niet pere gelijkwaardig aan elkaar zijn, maar waarbij één foto eerder voorgrond is en een ander achtergrond. Houd de achtergrond dan rustig, gebruik bijvoorbeeld een foto met een duidelijk patroon.

Het blijft fotografie

Bij dubbele belichting blijven de algemene ‘regels’ voor fotografie gewoon overeind. Denk dus na over je belichting en compositie. Vraag je ook af wat het belangrijkste element in de foto is, en probeer ervoor te zorgen dat de aandacht van de kijker daar direct naartoe getrokken wordt.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy