Mirrorless nog niet populair genoeg

DSLR's blijven domineren bij winnaars World Press Photo

Siem van Woerkom 1073
Statistieken die laten zien wat voor camera's de boventoom hadden bij de World Press Photo Awards zijn online gekomen.

Wie gebruikte wat?

Statistieken van de inzendingen en winnaars van de 2019 World Press Photo Awards zijn binnen, en het levert interessante resultaten op. Wat gelijk opvalt; we kunnen de DSLR maar niet loslaten. Waar we in het amateur/beginnend pro segment steeds vaker zien dat mensen overstappen op (full frame) mirrorless camera's, bewijzen deze gegevens dat de professionals op de frontlinie toch nog liever een camera met spiegel hanteren. 

Onder de DSLR's is Canon dominant, maar liefst 6 winnende foto's werden met een Canon 5D Mark IV geschoten, en in een tweede plaats is er de Canon 5D Mark III, met 5 winnende beelden op zijn naam. Ook is het aangenaam verassend om Fujifilm zo vaak in de lijst te zien, en zien we zelfs een verdwaalde Leica Q.

Onder de deelnemende fotografen schoot zo'n 71(!)% nog met (D)SLR. 8,9% Werkte met compact camera's, en slechts 4.4% koos voor een mirrorless camera's. 

Qua sensor is het geen schokkende eindstand, full frame wint wederom.

full frame world press photo

Toch nog geen mirrorless

Aangezien we laatst een opinie artikel online hadden die ook met hulp van statistieken aangaf dat de verkoop van DSLR's al een aantal jaar aan het kelderen is, geven deze nieuwe cijfers wel goed weer hoe dit in de (pro) praktijk uitpakt. Tussen World Press Photo participaten zit de absolute top qua fotografen, dus schetst het een sterk beeld van onze huidige fotografie markt. De professionals die hun leven wagen voor deze beelden willen overduidelijk nog niet de strijd 'opgeven' door over te stappen naar een spiegelloos alternatief. Al bieden deze mirrorless camera's veel voordelen, blijft gewenning een sterke verslaving.

full frame mirrorless world press photo

Schiet jij met mirrorless of DSLR? We horen graag jouw mening!

(Beeld: Mohammed Badra, World Press Photo 2019)

Lees ook: Handmatig scherpstellen met een systeemcamera

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem