Maak je een verre reis? Als je daar dan toch gaat fotograferen, doe dan eens lekker origineel!

Doe eens wat anders!

Marjon van den Ende 341
Iedereen kent wel de foto's van trekpleisters als Machu Picchu in Peru, Taj Mahal in India of Borobudur in Java. Als je een beetje rond gaat snuffelen op internet kom je – gek genoeg- al snel tot de conclusie dat op de meeste foto's van dit soort onder toeristen populaire plekken bijna geen mens te zien is.

Op wat kiekjes van een reisgenoot of een selfie na dan. Raar want als je er lijfelijk staat met je camera, dan ben je zeker niet de enige!

Wat is dat toch?              

Wat is dat toch, dat dit soort plekken het liefst worden gefotografeerd alsof we de enigen waren? Buiten dat is het ook nog eens een enorme challenge om de mensenmassa buiten beeld te houden. En dat daargelaten, schieten we in zo'n geval niet een dertien-in-een-dozijn-plaatje? 

Dus oké, even een prikkelende stelling: Veel energie steken in een inhoudelijk relatief lage kwaliteitsfoto?

Maar hoe dan wel?

Het is natuurlijk fantastisch als je überhaupt een heel bijzondere plek mag bezoeken, ergens ver weg met een hele andere cultuur en een rijke geschiedenis. Vergeet dan niet dat die plek, waar jij met je gympies overheen mag lopen, is ontstaan door de mensheid. En dan bedoelen we niet persé de buitenlandse mensenmassa die daar, net als jij, iets van op wilt pikken en daar veel geld voor neertelt. Probeer het eens vanuit een ander perspectief. Ga op zoek naar die lokale bevolking en probeer er een glimp van op te pikken voor in je foto.

De foto's rechts zijn zonder mensen, de foto's links met een lokale inwoner. Geeft toch dat beetje meer sjeu aan jouw foto's van je bijzondere reiservaring!

Dus zoek het verhaal op, hou het spontaan en fotografeer eens iets geks. Je bent er nu toch!? Let wel op dat je geen blote billen schiet op een of andere heilige berg want dat loop je weer het risico dat je helemaal geen foto's hebt als je thuiskomt.