Haal nog meer uit je reisfoto's met deze tips

Amy Schutte 130
Op reis maak je vaak de beste foto’s. Je hebt de tijd, het is er is vaak lekkerder weer dan op een gemiddelde Nederlandse dag en meestal ben je min of meer voorbereid op de locatie waar je naartoe gaat. Van tevoren kun je je heerlijk verliezen in Pinterest of Instagram om inspiratie op te doen. Maar hoe zorg je dat je met de best mogelijke foto’s terug komt? We hebben tips!

Maak gebruik van het tegenlicht

Natuurlijk hoor je, als fotograaf, heel vaak dat je het beste kunt fotograferen met de zon (deels) in je rug. Bovendien is het absoluut de moeite waard om vroeg op te staan en bi zonsopgang en zonsondergang, als het licht het mooist is, je foto’s te maken. Maar dat lukt niet altijd. Soms zit je aan een reisschema vast, of aan openingstijden. Natuurlijk kun je daar ook het beste van maken en nog steeds met mooie foto’s thuiskomen. Betere reisfoto’s maken, die ook nog eens origineel zijn betekent dat je soms juist van de regels moet afstappen. Zo kan een laagstaand zonnetje, dat precies tussen de bladeren door piept, of net over de berg heen schijnt een heel mooi sfeerbeeld geven. En inderdaad, dat is dan wel met tegenlicht. Ook maak je bij ondergaande (of opkomende) zon hele mooie silhouetten, tegen een rood gekleurde lucht.

Loop rond

Zodra je op een interessante plek bent aangekomen, een monument, stadje of mooie uitzichtplaats, begin dan niet direct met fotograferen zodra je aankomt. Beheers je nog even en loop eerst een rondje. Waar zijn mooie standpunten, waar is het licht mooi? Loop rond in het stadje zonder plan en bijna altijd zul je vanzelf foto-waardige settings tegenkomen. Lopend zie je veel meer dan in een bus of taxi. Je kunt in je hotel op Google Maps de kaarten van de stad vast voor laden, zodat je ze ook zonder internetverbinding op je telefoon kunt bekijken. Raak je ook niet verdwaald!

Ga voor details

Vaak is de locatie van een gebouw fenomenaal, of de skyline of gewoon de hele uitstraling van een stadje. Dat kun je in een foto proberen te vangen door een wijde foto te maken, of voor een hoog punt te kiezen. Dat kan absoluut mooie foto’s opleveren, maar het verhaal en de sfeer van zo’n plaats kunnen ook heel goed verteld worden in foto’s van kleine dingen, details. Kijk rond met een open blik en vraag je af wat je in eerste instantie opvalt. Wat is er zo speciaal aan de plek en de mensen? Wat is er anders dan thuis? Dingen die je constant om je heen ziet en na een paar dagen misschien al niet meer opvallen, maken vaak prachtige onderwerpen voor foto’s.

Verander tussentijds eens van hotel

Als je op reis bent en in één plaats blijft (in plaats van rondreist) is het een goed idee om halverwege van hotel te veranderen. Kies voor een heel andere plek, een andere wijk. Vaak kun je vanuit je hotelkamer, als het uitzicht goed is, goede foto’s maken. Veel hotels hebben een dakterras of -bar. Je hebt de tijd om een statief op te zetten en op je gemak wat foto’s te maken, bijvoorbeeld met lange sluitertijden tijdens het spitsuur. Bovendien kun je, in een ‘dood uurtje’ makkelijk even met je camera de wijk inlopen. Door je kansen te spreiden, kun je meer diverse foto’s maken vanuit de basis van je hotelkamer.

Maak eens een praatje met een lokale fotograaf

Vooral in (grote) steden heb je tijdens één reis zelden genoeg tijd om alles te ontdekken. De trekpleisters zijn gemakkelijk te vinden, maar een mooie foto gelegenheid ligt juist vaak in een geheel onbekend deel van een stad. Lokale bewoners weten dit soort plekken natuurlijk juist wel te vinden. En juist lokale fotografen weten wat ‘werkt’ op een foto. Bovendien kunnen ze je tips geven over een goed tijdstip om zo’n plek te bezoeken. Een bijzonder waardevolle bron van informatie.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips te geven over reisfotografie. Uiteraard is ‘een mooie foto’ ook een kwestie van smaak, en ligt het er maar net aan waar jij naar op zoek bent. Wil je je foto’s verkopen? Dan zul je wat verder moeten kijken dan de standaard foto’s van de bezienswaardigheden. Ook voor jezelf geeft het interessantere beelden dan plaatjes die je ook op internet of in de reisgids kunt vinden. Wees dus creatief!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy