December in de Kunsthal Rotterdam

Ruben den Boer 377
Nu de dagen kouder worden, worden de musea steeds aantrekkelijker. Hoewel je in het koude weer en met de late zonsopkomsten prachtige plaatjes kunt schieten, is het ook fijn om op te warmen in een museum en je te laten inspireren door andere kunstenaars. In de Kunsthal te Rotterdam kun je in december terecht voor mooie tentoonstellingen en leuke activiteiten.

Actie <-> Reactie

De tentoonstelling ‘Actie <-> Reactie’ is al een tijdje te bewonderen in de Kunsthal Rotterdam. Als je deze interactieve expositie nog niet hebt bezocht, is het in december tijd dat je je slag slaat. In de speciaal ingerichte kamers wordt je uitgedaagd om met de kunstwerken te interactieren. De kunst reageert op jouw acties, waardoor je zelf onderdeel van het kunstwerk wordt. Zoals je kunt raden, is dit ook een geweldige tentoonstelling om met de kinderen te bezoeken. Het eerste uitje tijdens de kerstvakantie kun je dus alvast inplannen.

See you later, illustrator!

De ‘Actie <-> Reactie’-tentoonstelling is niet het enige leuke voor de kinderen in de Kunsthal Rotterdam. Waar ze tijdens ‘Actie <-> Reactie’ onderdeel worden van het kunstwerk, maken ze tijdens ‘See you later, illustrator!’ zelf een kunstwerk af. Elk werk vertelt immers een verhaal, maar welk verhaal? Op vrijdag 28 december gaan een illustrator en een dichter aan de slag met een verhaal waar het einde niet duidelijk van is. Zij hebben de hulp van alle kinderen van 6 t/m 12 jaar nodig om het verhaal af te maken. Laat je fantasie de vrije loop, roep en teken mee! (Aanmelden kan hier)

Laatste weken Hugo Claus

Ook zonder kinderen is er genoeg te zien in de Kunsthal. Zo zie je t/m 16 december nog de expositie ‘Hugo Claus, Con amore’. Tien jaar na zijn dood toont het museum de Belgische grootmeester Hugo Claus in al zijn facetten. De tentoonstelling is samengesteld door filmmaker, auteur en bewonderaar Marc Didden en schetst een eigenzinnig en zeer persoonlijk portret. Deze expositie biedt een unieke kans om om originele handschriften, filmfragmenten, beeldende kunst, manuscripten en dichtbundels te bekijken. ‘Niet óver Claus, maar vóór Claus’, aldus Marc Didden.

Dubbelganger

De Nederlandse kunstenaar Willem Besselink is gefascineerd door diepgewortelde structuren die zich als patronen herhalen. Met tekeningen, schilderijen, objecten en installaties onderzoekt Besselink deze patronen door ze op een fysieke manier te visualiseren. In Kunsthal Light #19 laat hij zich inspireren door Koolhaas’ architectuur van de Kunsthal, in het bijzonder van HAL 6. Details van het gebouw zoals de hellingshoek van de vloer en de gedraaide dragers van de dakconstructie, vormen de uitgangspunten voor de ‘site-specific’ installatie ‘Dubbelganger’ (schaal 1:1), die de structuur van de ruimte ingrijpend transformeert en benadrukt.

Originele cadeaus van de Kunsthal

Als je in december de Kunsthal bezoekt, kun je direct terecht voor je Sint- en kerstinkopen. Inspirerende boeken, gadgets, design items en 'special editions’, er is voor ieder wat wils. Kom dus langs en maak de blits tijdens de feestdagen met originele cadeau’s voor jong en oud. Meer informatie over onder andere de openingstijden en ticketprijzen vind je op de website van de Kunsthal. 

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben