De zebra functie uitgelegd

Amy Schutte 6083
De zebra functie is een functie die vooral gebruikt wordt in video, maar die met sommige camera’s ook op fotografie toepasbaar is. Het principe is eenvoudig: delen in het kader die tegen overbelicht aanzitten, krijgen diagonale strepen. In sommige camera’s bewegen de strepen op het moment dat de helderheid dichterbij daadwerkelijke overbelichting zit.

100%

Vaak kun je de gevoeligheid van de zebra functie zelf instellen. Meestal zijn de waarden 70% of 100%. Bij 100% zit je tegen overbelicht aan en zullen die gedeelten uitgebeten zijn. Ze zijn dan, ook in nabewerking, niet meer terug te halen. 100% betekent dat de pixels op 100%, het maximale dus, van hun belichting zitten.

70%

Het wil dus niet altijd zeggen dat de gebieden met strepen uitgebeten zijn. In sommige shots, zoals die met tegenlicht, zul je altijd zebra zien. Zeker wanneer je de zebra op 70% hebt staan en een gezicht filmt, dan zal bij een correcte belichting de zebra net tevoorschijn komen (bij een blank persoon). Dit komt omdat een (blank) gezicht doorgaans 70% van het licht weerkaatst in de juiste belichting. Een klein beetje zebra op voorhoofd en jukbeenderen is dan niets om van te schrikken.Toch is het handig je hiervan bewust te zijn en de belichting er eventueel op aan te passen. En denk ook logisch na; het hoofd van een kale man zal, ook bij de juiste belichting, meer zebra geven. Misschien moet je de bovenkant van z’n hoofd wel iets overbelichten om de juiste instellingen voor z’n gezicht te krijgen. Ga dus niet blind op de zebra af.

 

 

Handig hulpmiddel

Je kunt dus het beste op de lichtmeters van je camera afgaan. Maar de zebra kan een handige tool zijn, zeker wanneer je buiten staat en er veel licht op je LCD scherm valt. deze is dan niet meer betrouwbaar, want alles ziet er lichter uit dan het daadwerkelijk opgenomen wordt. De zebra functie kan dan uitkomst bieden, of in elk geval voorkomen dat je met overbelicht materiaal thuiskomt.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy