De ultieme selfie: het zelfportret

Amy Schutte 1027
Zelfportretten bestaan al jaren in de kunst. Ook in fotografie, en met de komst van de selfie heeft het zelfportret een vlucht genomen.

De meeste fotografen staan liever achter de camera dan ervoor. Maar toch is het maken van zelfportretten leuk en een goede oefening. Als je er eenmaal aan gewend bent, wordt het ook minder ongemakkelijk. Bovendien is het handig, want je hebt jezelf tenslotte altijd bij je. We geven je een aantal suggesties over hoe je dit aan kunt pakken.

Gebruik de zelfontspanner

De meeste camera’s hebben een zelfontspanner, die je tot op 10 seconden kunt instellen. Dat geeft je voldoende tijd om je positie in te nemen. Zorg dat je eerst scherpstelt op het punt waar je gaat staan. Je kunt iemand als stand-in gebruiken, of een voorwerp op de juiste plaats (en juiste hoogte) neerzetten. Komt die grote teddybeer van de kermis ook nog eens van pas.

Of gebruik een afstandsbediening

Afstandsbedieningen zijn nog makkelijker, want hiermee kun je de timing beter regelen. Zo kun je ook foto’s van jezelf maken terwijl je springt, of jezelf in een andere ingewikkelde houding manoeuvreert. Bovendien kun je met de meeste afstandsbedieningen ook scherpstellen, op dezelfde manier als de ontspanknop van de camera. Half indrukken dus. Je hebt draadloze afstandsbedieningen voor sommige camera’s (met Wifi) of afstandsbediening die met een kabeltje aan je camera verbonden zijn. Ze kosten vaak niet eens zo veel, dus als je met zelfportretten aan de gang wil gaan is het een leuke investering.

Zelfportret in de spiegel

Een andere manier om een zelfportret te maken, is voor een spiegel. Je kunt de camera dan gewoon zelf vasthouden, al kun je hem beter niet voor je gezicht houden. Het nadeel is dat je er minder kanten mee op kunt, dus je kunt er niet zoveel creativiteit in kwijt. Zorg dat je niet flitst en let op je achtergrond.

Probeer eens een silhouet zelfportret

Silhouetten kunnen goed werken in foto’s, en dat geldt natuurlijk ook voor zelfportretten. Zoek tegenlicht op en maak je belichtingsinstellingen. De vorm van je lichaam is bij silhouetten erg belangrijk, dus denk daarover na. Of kies voor een rekwisiet dat erg herkenbaar is voor jou. Fiets je vaak? Dan kun je jezelf als silhouet prima met een fiets portretteren.

Ga te werk zoals je bij elk portret zou doen

Zorg dat je goed om je heen blijft kijken naar mooie plekjes en goed licht. Dit zou je waarschijnlijk ook doen als je foto’s van iemand anders aan het maken was. Doe het rustig aan, neem de tijd om je camera op te stellen en je compositie te maken. Zie je een mooie setting terwijl je bijvoorbeeld de natuur aan het fotograferen bent, maar mist er iets? Plaats jezelf dan eens ín de foto.

Doe eens gek

Als je ergens alleen bent om een zelfportret te maken, kun je je helemaal uitleven. Zet je favoriete muziek op en beeldt de muziek eens uit. Of ga lekker dansen. Ook gekke kleren of zonnebrillen hoef je niet te schuwen. Is het niets? Dan hoeft niemand de foto’s ooit onder ogen te komen. Maar er zal vast een pareltje tussen zitten!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy