De schoonheid van de details

De schoonheid van de details

Liesbeth Wesdijk 837
Fotografie is een kunstvorm waarbij je de gelegenheid hebt om mensen dingen op een andere manier te laten zien. Het fotograferen van details is een prachtige manier om dichtbij je onderwerp te komen.

Door details te fotograferen, laat je mensen op een andere manier naar je onderwerp kijken. Je kunt hier echt je artistieke vrijheid in kwijt.

Wat is detailfotografie eigenlijk? Je hoeft er niet persé een gigantisch dure macrolens voor te hebben en er mag rustig een hele mensenmassa op de foto staan. We zullen in dit artikel verschillende aspecten van detailopnames voorstellen om het onderwerp te definiëren.

Een detailopname kan een afbeelding zijn met elk onderwerp dat klein van formaat is of klein in totale betrekking tot het algemene onderwerp. Detailopnames vertellen vaak het verhaal van de situatie door zich te concentreren op een relatief klein deel ervan. Detailsopnames kunnen ook afbeeldingen zijn die door middel van compositietechnieken de aandacht vestigen op een specifiek detail van een onderwerp dat anders onopgemerkt zou zijn gebleven.

Het gebruik van macrolenzen

Macrolensen zijn niet persé nodig voor een detailopname, maar we zullen deze lens niet negeren hier. Met een macrolens kun je scherpstellen op iets wat zich dichtbij je lens bevindt. Voor sommige lenzen is deze functie ingebouwd, maar je kunt ook verlengbuizen kopen om dit effect te bereiken. Houdt er rekening mee dat hoe dichter de macrolens bij het object is, hoe minder scherptediepte er is.

Maak lagen

Lagen geven je beeld diepte en wekken de interesse van de toeschouwer. Veel detailopnamen laten maar één close-up zien en negeren de achtergrond. Het is vaak goed om de achtergrond in je afbeelding op te nemen. Het geeft de kijker iets anders om naar te kijken en plaatst het onderwerp in een context.

In je gezicht

Je ziet niet veel detailfoto's van gezichten, maar probeer het toch eens. Wat dacht je van b.v. de reflectie in een zonnebril? Experimenteer hier eens mee en kijk op een andere manier naar je model.

Het hoeft geen close-up te zijn

Je hoeft niet bovenop je onderwerp te zitten voor een detailopname. Juist door een bepaalde compositie benadruk je het detail. Ook dat zijn detailfoto's.

Handen

Handen zijn een klassiek onderwerp van detailfoto's. Wees voorzichtig met je belichting, je wilt natuurlijk wel dat de details van de hand net zo duidelijk worden weergegeven als dat wat de hand doet of vasthoudt. Kijk ook uit met je scherptediepte, die moet je misschien op een hoger F-getal zetten zodat en de hand en het onderwerp scherp wordt.

Reflecties

Het gebruik van reflecties is een geweldige manier om mensen een scène op een andere manier te laten zien, maar om een detailfoto te maken, moet het object dat reflecteert wel iets toevoegen aan het verhaal van het beeld.

Bloemen

Ook een echte klassieker in de detailfotografie. En daarom is het extra moeilijk om hier iets origineels van te maken zodat jouw foto opvalt tussen die duizenden andere bloemenfoto's. Speel eens met het licht of laat juist wat achtergrond zien in je foto.

Dieren

Ook hierbij is het moeilijk om iets origineels te schieten, zeker als het om insecten gaat. Wees in ieder geval geduldig en denk buiten de regeltjes. Oefen veel en leer jezelf om op een andere manier naar dieren te kijken.

Structuur

Het gebruik van de detailbenadering is een geweldige techniek voor het vastleggen van textuur. Hout, stof, huid en voedsel zijn allemaal geweldige onderwerpen voor textuur. Het belangrijkste om te onthouden bij het fotograferen van de textuur is dat het licht de structuur van de textuur drastisch zal beïnvloeden. Zijlicht zal schaduwen en oneffenheden benadrukken. Licht van voren zal alles wat platter maken.

Silhouetten

In dezelfde arena als de lichttextuur is er het silhouet. De techniek van een silhouet fotograferen kan voor elk type opname worden gebruikt. Houd er rekening mee dat silhouetten vaak een zeer verre achtergrond inhouden, dus om een close-detailopname te maken, moet je ofwel een onscherpe achtergrond hebben of een extreme f / stop gebruiken om een diepere diepte te creëren.

Omlijsten

Het omlijsten of inkaderen van een groter object in een kleiner detail is best lastig, maar benadrukt wel op een prachtige manier het detail. Je kunt een komische look creëren door dingen in een ander klein object te laten lijken, of je kunt proberen herhaling van vorm te maken door de vorm van iets kleins op de voorgrond te herhalen met iets groters op de achtergrond.

Oefen je blik

Overal zijn details te vinden: een plantje wat zo uit het beton lijkt te groeien, een paar verlaten schoenen in het park. Je hoeft het alleen maar te zien om het vast te kunnen leggen. Je moet dingen op kunnen merken en meteen visualiseren en dat is te oefenen.

De schoonheid zit in de dagelijkse kleine dingen, merk ze op en leg ze vast.


Heb jij, net als Jan Hoekstra, ook een mooie detailfoto gemaakt, plaats hem dan in de lezersgallery! Wil je je meer verdiepen in macrofotografie, kijk dan hier eens.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth