De onzichtbare zwarte achtergrond

Amy Schutte 434
Je kent die prachtige foto’s wel, waarbij de achtergrond zwart is en het onderwerp mooi subtiel uitgelicht. Of eerder; de achtergrond is onzichtbaar. Je ziet het vaak in low key portretten, foto’s van huisdieren of producten.

Om een zwarte onzichtbare achtergrond te creëren in je foto’s heb je vast een dure studio nodig, zul je misschien denken. Maar gelukkig is dat niet zo! We leggen je uit hoe je dit doet, met een vrij eenvoudige setup.

Wat heb je nodig

Om een dergelijk ‘low key’ effect te kunnen bereiken, heb je een flitser nodig. Bij voorkeur één die je los van je camera kunt gebruiken, zodat je zelf kunt bepalen waar het licht vandaan komt. Een statief is aan te raden, zowel voor je camera als een statiefje voor de flitser (al zou je deze met de hand vast kunnen houden als je camera op statief staat). Een softbox helpt ook. Overigens hoeft een dergelijke setup helemaal niet zo duur te zijn, of je kunt het natuurlijk eens huren of lenen. Samen met je camera is dit alles wat je nodig hebt. Je kunt met vrijwel elk objectief aan de slag, je kitlens is bijvoorbeeld prima.

Achtergrond

Je hoeft niet perse voor een zwarte achtergrond te zorgen. Wat je in feite doet, is het omgevingslicht buitensluiten in je foto. Geen licht betekent geen beeld, dus zwart. Dit doe je door de belichtingsinstellingen van je camera te gebruiken. Op het moment dat de flitser dan heel kort oplicht, vangt het beeld alleen dat wat heel kortstondig door de flitser wordt verlicht. De rest is donker: een onzichtbare zwarte achtergrond dus.

Instellingen voor een onzichtbare achtergrond

Helaas is er ook hier geen standaard  ‘recept’ voor instellingen. Deze zijn namelijk grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht. Je zou eens kunnen beginnen met deze instellingen: ISO 100, diafragma op f/11 en een sluitertijd van 1/125. Maak een testfoto en beoordeel je foto op het scherm (zoom ook even in). Zie je nog details in de schaduwen? Kies dan een hoger f/getal of een snellere sluitertijd. Houd er rekening mee dat je niet boven de maximale synchronisatie snelheid komt (meestal rond 1/160 - 1/320, afhankelijk van het type camera).

Licht van meerdere kanten

Foto’s met een onzichtbare zwarte achtergrond worden ook vaak gebruikt voor productfotografie. In dat geval kan het misschien wenselijk zijn om het licht niet van één kant te laten komen, maar van meerdere kanten. Dat kan nog steeds met deze setup! Je kunt verschillende foto’s maken, waarbij je het flitslicht aan een andere kant van het onderwerp plaatst of vasthoudt. Later kun je de foto’s combineren in een bewerkingsprogramma, bijvoorbeeld Photoshop, en lijkt het of je meerdere lichtbronnen had.

Een onzichtbare zwarte achtergrond is dus stiekem helemaal geen zwarte achtergrond! Het resultaat is eenvoudig te bereiken, en kan zelfs met een budget flitser prachtig worden.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy