Leuk: low key fotografie

Amy Schutte 1020
Low key fotografie is eigenlijk ‘donkere fotografie’. Het grappige is dat het juist in deze vorm van fotografie om licht draait!

Het is de bedoeling dat er in elk geval zo min mogelijk licht op de achtergrond valt. Door het weinige licht dat je gebruikt precies op de goede plekken te laten vallen, krijg je een te gek effect. Zo maak je gave low key foto’s.

Het licht bij low key

Bij low key is over het algemeen meer dan vijftig procent van de foto donkerder dan middengrijs, terwijl bij de meeste ‘normale’ foto’s het overgrote deel van de foto lichter is dan middengrijs. Uiteraard is het licht, of het gebrek eraan, erg belangrijk. Je moet de donkere ruimtes goed gebruiken en het licht (of je onderwerp ten opzichte van het licht) slim positioneren.  Je kunt bijvoorbeeld een flitser gebruiken. Je kiest eerst waar je onderwerp belicht wordt en hoe lang (hoe sterk). Het gaat vooral om contrasten, een groot verschil tussen de donkere en lichte delen. Zonder contrast op de juiste plaatsen heb je immers gewoon een onderbelichte foto. 

De richting van het licht is belangrijk in low key fotografie

Bij low key fotografie is de richting van het licht erg belangrijk; het licht moet eigenlijk ‘gevangen’ worden op de plek die jij wil. Dat kan je doen door een flitser of lamp goed te richten. Maar je kunt ook naar ‘beperkt’ omgevingslicht zoeken, bijvoorbeeld door licht te gebruiken dat door een raam of deur komt. Bij voorkeur met gordijnen, zodat je zelf kunt bijstellen waar het licht valt en hoeveel licht er op het onderwerp komt. Op die manier knoeit het licht niet overal en kun je de omgeving donker houden.

Achtergrond

Bij low key fotografie is de achtergrond donker, zwart op de foto. Maar je hoeft niet voor een zwarte achtergrond te zorgen. Wat je in feite doet, is het omgevingslicht buitensluiten in je foto. Geen licht betekent geen beeld, dus zwart. Dit doe je door de belichtingsinstellingen van je camera te gebruiken. Op het moment dat de flitser dan heel kort oplicht, vangt het beeld alleen dat wat heel kortstondig door de flitser wordt verlicht. De rest is donker: een onzichtbare zwarte achtergrond dus.

Camera instellingen voor low key

Zet je camera bij voorkeur op handmatig (M). Als je een flitser gebruikt, zet je sluitertijd dan niet sneller dan de flitssynchronisatietijd. Stel nu je diafragma in, waarbij je rekening houdt met de gewenste scherptediepte. Hoe groter je diafragma (laag f/getal) hoe kleiner de scherptediepte, dus hoe kleiner het gedeelte van de foto dat scherp is. Aan de hand hiervan stel je de ISO in op de stand die nodig is om met je instellingen een goede belichting te krijgen. Richt hiervoor de camera, voor de juiste instellingen, op het lichte gedeelte. De belichtingsmeters geven aan wat de instellingen moeten zijn, de achtergrond wordt dan donker en de lichte delen niet overbelicht. Stel eventueel scherp met het licht aan (wanneer je binnen bent) of doe het handmatig; bij weinig licht kan je autofocus soms lang aan het zoeken zijn. 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy