Tips: foto’s in zwart wit

Amy Schutte 3342
Zwart wit foto’s hebben altijd een bepaalde aantrekkingskracht. Het is de basis van de fotografie, want in het begin was alles zwart wit. Natuurlijk kunnen we nu kiezen voor kleur, maar zwart wit, of monochroom, kan soms echt de moeite waard zijn.

Vooral foto’s waar al veel contrast in zit werken goed in zwart wit. Ga je bijvoorbeeld midden op de dag op pad, met een fel zonnetje, dan kun je aan een monochrome conversie denken. We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Plan zwart wit

Veel fotografen besluiten pas in de nabewerking om een foto monochroom te maken. Dat blijkt toch mooier te zijn. Maar om nog betere zwart wit foto’s te maken, kun je het ook omdraaien. Beslis van tevoren dat je zwart wit gaat schieten. Dat betekent niet dat je je camera op deze instelling moet zetten, want het resultaat is beter wanneer je de conversie in de nabewerking doet. Maar, kijk met een andere blik. Automatisch zoek je onderwerpen die beter bij deze stijl passen. Je zult zien dat je zwart wit foto’s nog beter worden.

Zoek naar sfeer

Monochrome foto’s hebben de eigenschap dat ze sfeer extra kunnen versterken. Dat komt omdat je alleen maar gebruikt maakt van donkere en lichte nuances, in tegenstelling tot kleuren waarbij de kleurtoon een grote rol speelt. Kies je foto’s daarop uit en versterkt de emotie. Dat kan van alles zijn, verdriet, blijheid, boosheid, teleurstelling, verbazing, noem maar op. In zwart wit komt de emotie sterker over, probeer maar eens.

Vormen

In zwart wit werken we, zoals gezegd, vaak met grote contrasten. Om die reden kun je je foto’s bijna wat abstract maken. Zoek naar lijnen en patronen en bouw je compositie daar als het ware omheen. Helemaal als het sterke, scherpe lijnen zijn wordt dat in monochroom heel mooi.

Kleurrijke scènes ook in zwart wit

Juist taferelen die heel kleurrijk zijn, kunnen sterk zijn in zwart wit. Dat komt omdat eerder genoemde emotie versterkt wordt, en de foto dus een sterkere lading krijgt. Probeer maar eens foto’s van bijvoorbeeld een kinderfeestje naar zwart wit om te zetten. Dat kan je foto rust geven, en de vrolijkheid daardoor juist meer ruimte geven.

Zwart wit fotografie is zeker nog springlevend. Natuurlijk is het een kwestie van oefenen voordat je direct tijdens het fotograferen een mogelijkheid tot zwart wit ziet. En gelukkig kun je je dan, dankzij digitale fotografie, altijd nog bedenken.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy