De kleur van licht

Amy Schutte 566
Licht lijkt kleurloos te zijn. Voorwerpen hebben een kleur, en het licht zorgt ervoor dat deze zichtbaar zijn. Zo lijkt het.

Maar licht heeft wel degelijk kleur. ‘Wit licht’ bevat alle kleuren van het kleurenspectrum. Licht kan warme (roder) zijn, of koeler (blauwer). Dat heeft invloed op je foto’s.

Kleur kan je helpen met je verhaal

Iedere foto vertelt een verhaal. Het onderwerp is daar natuurlijk een heel groot deel van, maar de manier waarop je het in beeld brengt draagt ook voor een groot deel bij. Het kan emotie oproepen bijvoorbeeld. Zo ook de kleur van het licht. Het is wetenschappelijk aangetoond dat kleuren bijdragen aan onze ervaringen. Daar wordt in marketing bijvoorbeeld al heel lang handig gebruik van gemaakt. En in restaurants ook. In onze fotografie kunnen we daar ook gebruik van maken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door de witbalans aan te passen.

Plan het tijdstip

Daglicht neemt gedurende de dag verschillende kleuren aan. Daar kun je dus rekening mee houden door je shoot goed te plannen. De gouden uren staan bekend om het warme licht, dus je zult dan net na zonsopgang of net voor zonsondergang aan de slag moeten. Je foto’s zijn warm, sfeervol of romantisch. Net ervoor of erna neemt het licht een blauwe toon aan. Dat werkt goed voor mysterieuze foto’s, of voor een afstandelijke sfeer. Bij stadsgezichten contrasteert het mooi met de oranje gloed van kunstlicht. Tijdens het middaguur kan het licht kleurloos lijken, maar het licht neigt nog naar de blauwige kant in het kleurenspectrum.

Kleuren licht mengen

Je hoeft natuurlijk niet alleen daglicht te gebruiken. Je kunt ook kunstlicht gebruiken, waarbij je meestal zelf de kleurtemperatuur kunt bepalen. Of gebruik kunstlicht in aanvulling op daglicht, om je foto’s een interessant effect te geven.

Leer over kleurtemperatuur en witbalans

Onze hersenen stellen zelf de witbalans in. Een wit vel papier ziet er binnen wit uit, maar buiten ook. Maar binnen en buiten heb je verschillende kleuren licht. Gewoon zonlicht is bijvoorbeeld wit licht, wat eigenlijk alleen maar wil zeggen dat het alle kleuren uit het kleurenspectrum bevat. Gloeilampen zijn roder en buitenlicht is vaak blauwer, afhankelijk van het tijdstip. Onze hersenen stellen zelf het verschil bij zodat we zowel binnen als buiten het witte vel papier als wit zien. Er zijn drie primaire kleuren die wit licht veroorzaken: rood, groen en blauw. Maar wit is niet altijd hetzelfde. Als je bijvoorbeeld een wit papier onder een schemerlamp houdt geeft dit een ander effect dan dat je hem in het daglicht zou houden. Dit heeft te maken met kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur staat voor de kleur van de lichtbron.

Licht heeft kleur. Hoe meer we daarover weten, en begrijpen dat we de camera moeten helpen met het interpreteren ervan, hoe beter onze foto’s worden. In elk geval kunnen we precies de sfeer overbrengen die we in gedachten hadden!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy