De beste tips voor de aanschaf van een goed en duurzaam statief

Christel  de Wolff 1533

Goedkoop is duurkoop, stevig maar liever niet te zwaar... een statief uitkiezen is nog niet zo makkelijk. Wij helpen je met een aantal super goede tips voor het uitkiezen van jouw driepotige fotobuddy.

Statieven zijn al eeuwen oud maar nog altijd onmisbaar binnen de fotografie. En waarom? Het gebruik van een statief voorkomt bewegingsonscherpte. Dat is logisch... Minder makkelijk is het kiezen voor een specifiek type statief. Waar let je op, waar kies je voor? Wij helpen je op weg.

Goedkoop is duurkoop

Zoals met veel dingen, zijn statieven waard wat ze kosten. Goedkoop is niet zelden duurkoop. Wie serieus gaat fotograferen, doet er verstandig aan een goed en stevig statief aan te schaffen. Kies een statief dat uitschuifbaar is tot je eigen hoogte, en daarbij nog redelijk stabiel. Ook is het zaak dat de poten in lengte verstelbaar zijn. Koop bij voorkeur ook een statief waarbij de poten onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, zodat je op oneven terrein toch gemakkelijk de camera horizontaal kunt richten. Er zijn nog altijd statieven op de markt waarbij de poten met elkaar verbonden zijn. Geloof ons, die kunnen frustrerend in gebruik zijn. Ook doe je er verstandig aan goed te letten op het statiefhoofd, waar de camera aan bevestigd wordt. Kies bij voorkeur een statief met een balhoofd, geen videohoofd. Een videohoofd is verstelbaar in verticale en horizontale hoeken, en soms ook kantelbaar. Dat is voor fotografie niet altijd even handig. Met een balhoofd kun je zeer snel de camera in elke willekeurige oriëntatie positioneren en vastzetten. Dit spaart tijd en gedoe. 

Meer weten? Lees dan nog meer tips in onderstaand artikel:

Lees ook: Hoe kies je een goed statief?

Wanneer gebruik je welk statief?

Voor het maken van landschapsfoto's gebruik je een ander statief dan voor het maken van macrofoto's of video's. Wanneer gebruik je nu welk soort statief? Voor landschapsfotografie raden wij een robuust statief aan dat snel en eenvoudig is in te stellen. Je hebt als landschapsfotograaf te maken met wind, water en ongelijke ondergronden. Daarom moet je statief overal op berekend zijn én je moet het statief goed schoon kunnen maken. Kies daarom voor een robuuste tripod met een balhoofd óf een drieweg-kop en poten met een draaivergrendeling. 

 

Samen met beeldmaker Niels de Kemp stortte Sirui ambassadeur Mike Muizebelt zich “in de wondere wereld van de statieven”. Dat leverde niet alleen een erg toffe maar ook een zeer leerzame video op.   

 

Kies het statief dat bij je past

Om je een beeld te geven van het aanbod aan statieven zetten we verschillende statieven van verschillende merken voor je op een rij, check ze in dit artikel: 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel