De belichtingsdriehoek is hetzelfde als een goed biertje

Redactie digifoto Starter 683
Het samenstellen van de belichtingsdriehoek is hetzelfde als het maken van een goed biertje! In beide gevallen is het zo dat wanneer je één van de ingrediënten niet goed afstemt op de ander dat het eindproduct niet is zoals het moet zijn.

Hou je van bier? Dan is het begrijpen van fotografie makkelijk. En als je veel van fotografie houdt is het maken van bier ook makkelijk te begrijpen. Dit omdat bier bestaat uit drie hoofdingrediënten en een extra element. Voor fotografie, met name de belichtingsdriehoek geldt hetzelfde. Dat bestaat ook uit drie ingrediënten en een extra element.  

Hoe maak je bier?

Bier bestaat uit drie hoofd ingrediënten: hop, gist en gerst. Deze ingrediënten worden toegevoegd aan water. De verhouding tussen de hop, gist en gerst moet precies goed zijn anders klopt de smaak niet. Verander je de hoeveelheid gist, dan moet ook de hop en gerst worden aangepast voor de beste smaak. Een IPA, bestaande uit voornamelijk hop, heeft nog steeds gerst nodig voor een goede smaak. Aan de andere kant heeft een goede stout gevuld met gerst ook zijn hop nodig.

De belichtingsdriehoek

Net als bij bier bestaat een goede foto uit drie ingrediënten. Deze drie staan beter bekend als de belichtingsdriehoek die bestaat uit de ISO, diafragma en de sluitertijd. Net als bij het maken van bier moeten deze elementen goed in evenwicht zijn voor het beste resultaat. Teveel of te weinig van een van deze punten kan de belichting van de foto verpesten. Zodra je gebruik maakt van een langere sluitertijd moet je de ISO en diafragma aanpassen om balans in de foto te houden.

Sensor = Water

Mocht je nu denken dat het niet klopt, omdat bier bestaat uit vier ingrediënten en de belichtingsdriehoek uit drie, leggen we je graag het volgende uit. Water is essentieel voor een goed biertje. Evenals de sensor van de camera. Voor bier is het water als een leeg canvas waar de drie hoofdingrediënten aan worden toegevoegd. Voor een camera is dat de sensor die als een leeg canvas dient voor de belichtingsdriehoek.

ISO = Gist

Er wordt regelmatig gezegd dat het goed is om de ISO zo laag mogelijk te houden om het beste beeld kwaliteit te krijgen. ISO heeft meerdere gelijkenissen met gist. Gist beperkt de hoeveelheid alcohol die kan worden bereikt en bepaalt de helderheid van het bier. De ISO zorgt ook voor de helderheid van de foto.

Diafragma en sluitertijd = mout en hop

Mout en hop hebben vrijwel dezelfde taak bij het maken van bier. Hiermee wordt de smaak van het bier bepaald. Het diafragma en sluitertijd doen dit ook. De diafragma en sluitertijd pas je het vaakste aan om de stijl van het resultaat te bepalen. Zodra je er een aanpast moet je de ander ook aanpassen voor het beste balans, net als bij mout en hop.

Lees ook: Filmrolletjes ontwikkelen met bier

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie