Landschapsfotografie, waar moet je op letten?

Redactie digifoto Starter 542
Compositie bij landschapsfotografie is erg belangrijk en er worden regelmatig fouten in gemaakt. Wij hebben 5 punten onder elkaar gezet waar je op kan letten.

1. Het onderwerp voor landschapsfotografie

Het onderwerp in je foto is erg belangrijk. Kies een onderwerp in je beeld waar de focus op komt te liggen. Denk aan een persoon op het topje van een berg of een hutje in het bos. Zodra het onderwerp niet duidelijk is, wordt de foto snel onrustig. Stel je maakt een foto op een berg, in de lucht vliegt een vogel, op de berg staat nog een kerkje en er staat een persoon, wat is dan het onderwerp? Moeilijk te beslissen. Kies daarom voor een onderwerp in je foto om de rust te bewaren.

2. De omgeving

Let op de omgeving bij landschapsfotografie. De omgeving waar je de foto maakt heeft invloed op het onderwerp. Fotografeer je in zonnig weer dan krijgt het onderwerp een vrolijkere uitstraling. Fotografeer je in donker grauw weer dan krijgt dit zelfde onderwerp, dat net nog vrolijk over kwam, een hele andere betekenis.

3. Balans bij landschapsfotografie

Zorg voor een goede balans in de foto. Bedenk dat de foto een weegschaal is die je in balans moet houden. Stel jij fotografeert alle bergen aan de linkerkant en rechts van de foto is leeg wat betreft onderwerpen dan is de foto als het ware uit balans. De regel van derde hoeft nu niet toegepast te worden. Fotografeer het onderwerp in het midden of zorg voor tegenbalans in de foto.


Op bovenstaande foto zie je een goed voorbeeld voor balans in de foto. Zonder de wolken aan de linkerkant zou de rechterkant door de boom als het ware zwaarder belast zijn.

4. Visuele flow in je foto

Visuele flow is eigenlijk de kijk flow die jij bepaalt in de foto. Leg de foto precies zo vast dat de ogen van de kijker meteen naar het onderwerp gaan. Denk hierbij aan lijnen in de foto die de ogen sturen, het licht in de foto, de plek van het onderwerp en het framen van het onderwerp.

5. Afsnijden zonder reden

Zorg bij het maken van een foto dat je de foto niet op een raar stuk afsnijdt. Dit geldt natuurlijk voor alle soorten fotografie maar waarom dan precies voor landschapsfotografie? Omdat de focus moet op het onderwerp blijven. Zodra er in de foto een rare afsnijding is kan de aandacht van de kijker daar heen gaan.

Lees ook: Compositie: isoleer die ananas!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie