tips!

Creatieve landschapsfoto’s!

Amy Schutte 926
Veel fotografen maken graag landschapsfoto’s. Logisch, want de natuur is één grote bron voor inspiratie. Maar hoe maak je nou een foto die niet dertien-in-een-dozijn is?

Veel mooie plekken zijn al honderden, soms wel duizenden keren gefotografeerd. Laat je daar overigens niet door tegenhouden: elke foto is tenslotte anders, en iedere fotograaf geeft zijn eigen draai aan zijn landschapsfoto's. Wat er zo mooi is aan het landschap, en het gevoel dat je erbij hebt, is ook voor iedereen anders. Als het goed is, is elke foto mooi op zijn eigen manier. Met deze praktische tips helemaal.

Het licht

Licht is enorm belangrijk in fotografie, en toch wordt het belang van ‘goed licht’ nog steeds regelmatig onderschat. Mooi, zacht licht zorgt over het algemeen voor de beste foto’s. Net na zonsopgang en net voor zonsondergang heb je dit licht, het heeft dan ook vaak nog een mooie warme kleurtoon. Bovendien werpt de laagstaande zon dan mooie lange schaduwen, die je landschapsfoto diepte geven. Na zonsondergang (en voor zonsopgang) kleurt de lucht en het licht vaak blauw. Ook een mooi moment voor fotografie, zeker wanneer je stedelijke elementen in je foto hebt. De felle middagzon is vaak af te raden, omdat het contrast dan te groot is. Wel kan het werken voor zwart-wit fotografie. En een dag met lichte bewolking is ook fijn. De sluierbewolking werkt als een softbox. En laten we in Nederland nou genoeg bewolkte dagen hebben!

Schaal in landschapsfoto’s

Vaak gaat de grandeur van weidse landschappen snel verloren in een foto. Je komt thuis en op de computer blijkt ineens dat de foto’s toch flink tegenvallen. Vaak ontbreekt er dan een element in je foto’s dat het een referentie van schaal geeft. Door iets in je foto mee te nemen dat we kennen, en waarvan we ongeveer weten hoe groot het is, zie je hoe de rest van het landschap zich verhoudt ten opzichte van dat onderwerp. Een mens of een huis bijvoorbeeld.

Gebruik reflecties

Veel landschappen hebben wel ergens water. De reflectie in dat water geeft je foto’s een extra dimensie. Gebruik deze dus, of ga ernaar op zoek. Geen water in je foto? Je kunt nog steeds gebruik maken van reflectie. Hoe ziet je landschap er bijvoorbeeld uit in de weerspiegeling van een ruit? Of een zonnebril? Of een autospiegel? Door op zoek te gaan naar dit soort reflecties, krijg je originele en creatieve landschapsfoto’s!

Standpunt

Ook met je standpunt kun je spelen. Het leeuwendeel van landschapsfoto’s wordt gemaakt vanaf ooghoogte. De camera wordt naar het gezicht van de fotograaf gebracht en de foto wordt gemaakt. Ook statieven worden meestal op ooghoogte opgesteld. Daar is niets mis mee, we zien de wereld om ons heen immers ook vanaf ooghoogte, dus het is een vertrouwd en herkenbaar beeld. Maar als je op zoek bent naar originaliteit, kun je eens wat anders proberen. Plat op de buik dus. Of zoek iets waar je bovenop kunt gaan staan. Zorg voor een interessante voorgrond of zoek naar patronen.

Je kunt natuurlijk ook spelen met fotografische technieken in je foto’s. Lange sluitertijden geven een heel ander beeld, al is het voor bewegend water niet meer zo origineel. Denk van tevoren goed na over je landschapsfoto’s en probeer wat dingen uit. Dan komt de creativiteit vanzelf!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy