Creëer je eigen fotostudio!

Creëer je eigen fotostudio!

Liesbeth Wesdijk 436
Wanneer je niet afhankelijk wilt zijn van het weer en je krijgt langzamerhand meer opdrachten van klanten, dan is het misschien de moeite waard om je eigen fotostudio te creëren!

Je begint met één camera en lens en voor je het weet loopt je hobby helemaal uit de hand en wil je er eigenlijk wel je werk van maken. Dan heb je als eerste een eigen ruimte nodig om bijvoorbeeld portretfoto's, dierenportretten of productfoto's te maken. We laten je zien wat je daarvoor nodig hebt en waar je rekening mee moet houden.

De locatie

Als je net begint als fotograaf en nog niet echt een naam hebt opgebouwd is het handig om een locatie te zoeken die centraal ligt en makkelijk te bereiken is. Dat hoeft niet per se midden in een dure winkelstraat te zijn, maar dat kan ook op de doorgaande weg naar die winkelstraat toe liggen, zodat eventuele klanten je zaak vaak passeren. Of wat dacht je van vlakbij een treinstation?

De ruimte

Studio's zijn er in alle vormen en maten. Het is afhankelijk van je financiën en van wat je wilt hoe groot de ruimte is die je nodig hebt. Ook in een kleine ruimte kun je een tafel, een doek, twee stoelen en een paar lampen kwijt en feitelijk is dat voldoende om te starten. Het is wel makkelijk wanneer er in ieder geval één muur breed genoeg is voor een papierrol als achtergronddoek.

Faciliteiten

Als je je toelegt op portretfotografie is het wel handig wanneer je de beschikking hebt over een badkamer met toilet, waar de klant zich eventueel ook om kan kleden. Een aparte ruimte waar familie kan wachten of waar je zelf met de klant afspraken kunt maken of foto's kunt doornemen is leuk, maar (nog) niet noodzakelijk.

Apparatuur

Wanneer je net begint, heb je echt niet tassen vol met apparatuur nodig. Twee goede camera's, een paar goede, lichtgevoelige lenzen (b.v. 28 mm, 50 mm en een 85 mm) zijn al voldoende om te starten. Samen met een aantal externe flitsers en extra batterijen kom je dan al een eind. Je kunt dan rustig gaan investeren in een paar goede studiolampen en wat je verder nog nodig hebt.

Je ziet dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn om een eigen studio te beginnen. Als het je niet lukt om voor een goede prijs een locatie te vinden die centraal ligt, maar je weet een fijne ruimte die iets minder centraal ligt, aarzel dan niet om die te gebruiken. Je zult dan alleen iets meer reclame moeten maken. Als je eenmaal meer klanten krijgt, verdient alles zichzelf terug en kun je investeren in beter materiaal of het uitbreiden van je studio. Veel succes!

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth