Uitslag fotowedstrijd: Huisdieren

Uitslag fotowedstrijd: Huisdieren

Julian 19470
In de eerste editie van digifoto starter dit jaar gaven we een uitgebreide basiscursus voor het fotograferen van je huisdier. We organiseerden een fotowedstrijd met hetzelfde thema. We hebben alle inzendingen beoordeeld en maken de winnaars nu bekend!

We hadden de keuze uit meer dan 750 inzendingen (bekijk ze hier). Drie winnaars aanwijzen bleek een moeilijke opgave, want we ontvingen vele prijswaardige foto's. Na lang wikken en wegen is het ons gelukt en maken we nu de prijswinnaars bekend.

Hoofdprijs: Marlijn van Winsen

Met deze foto wist Marlijn van Winsen onze  harten te smelten. Door de poes van dichtbij te fotograferen met de pootjes richting de camera lijkt het beestje ons te willen knuffelen. Het levert een intieme en originele foto op. Marlijn wint met deze foto de hoofdprijs, bestaande uit een Fujifilm X10 camera, beschikbaar gesteld door Foka.nl. Gefeliciteerd!

Marlijn van Winsen
Foto: Marlijn van Winsen

Tweede prijs: Hilly Koerts

De tweede prijs, een Clik Elite CE723 Magnesian 30 fototas ter waarde van 140 euro, gaat naar Hilly Koerts. De schattige pup in de hoed vormen een flink contrast, de keuze voor zwart-wit versterkt dat nog eens.

Foto: Hilly Koerts
Foto: Hilly Koerts

Derde prijs: René de Jong

René de Jong wint de derde prijs met deze scherpe actiefoto. Eerder vertelde hij op onze website al over het maken van deze foto, nu levert het hem een leerzaam Pearson boekenpakket ter waarde van 80 euro op!

Foto: Rene de Jong
Foto: René de Jong

Alle winnaars: Foto op canvas van Pixum

Naas deze mooie prijzen krijgen alle drie de winnaars hun foto afgedrukt op canvas, beschikbaar gesteld door Pixum.

Bedankt!

We bedanken alle deelnemers voor het deelnemen aan de wedstrijd. Heb je niks gewonnen? Bekijk dan even onze andere wedstrijden en stuur je foto's in!

Met dank aan Pearson, Foka, Click Elite en Pixum voor het beschikbaar stellen van de prijzen.

afbeelding van een dierenvriend en redacteur van een kattenblad.

En dit is dan de winner van 750 inzendingen. Wat teleur stellend.
Dus deze foto laat 749 foto's achter zich? Omdat hij van dicht bij genomen is. Er staan foto's op die er met kop en schouders heel ver boven uit steken. Ik weet dat men zijn eigen dier-foto soms mooier vind. Maar als ik kijk naar de inzendingen staan er foto's op close-up die echt prachtig zijn, zo voor een dierenblad of een Wiska's reclame En foto technisch ook veel beter zijn. Waar wordt naar gekeken?
Dat vraag ik mij nu toch af.

afbeelding van SSK

Een teleurstellende keuze! De winnende foto spreekt mij helemaal niet zo aan: de pootjes reiken niet naar de kijker, maar vallen buiten beeld, de ogen lijken (op mijn scherm) bijna twee zwarte gaten, belichting, scherptediepte en kadrering zijn niet bijzonder. Wat maakt dat je naar een foto wilt blijven kijken?

Er zijn veel betere inzendingen geweest. Op welke fotografische aspecten worden inzendingen eigenlijk beoordeeld?

afbeelding van Agnes Brussaard

Dit commentaar is niet bedoeld voor de maker van de winnende foto, die feliciteer ik met het winnen van deze wedstrijd.

Maar dit commentaar is wel bedoeld voor de degene die deze foto op de eerste plaats gekozen hebben.
Waarom?
Ik snap niet dat men deze foto gekozen heeft tot de beste foto.
Was er hiervoor niet een artikel in het blad Digifoto-starters, met tips om je huisdier mooi op de foto te zetten?
Ik zie:
"Afgeknipte" oortjes en "afgeknipte" pootjes.
De scherpte ligt niet op de oogjes. (Een absolute nono!)
De ondergrond is niet "schoongepoetst" ik zie haren op het laken en dat is geen goede afwerking van een foto.
En dan als jurycommentaar: Een intiem beeld....?
Hoezo intiem?
Deze poes of kater kan daar wel met uitstrekte nagels liggen, dat zien wij niet.
Goed, de poes/kater ziet er niet onvriendelijk uit, dus kunnen we er van uitgaan dat de nageltjes mooi teruggetrokken zijn gebleven.

Maar dit alles te samen genomen, geeft een verkeerd beeld van een goede foto.
Ik weet niet in hoeverre de maker zijn/haar "kunnen" inschat, maar ik hoop niet dat zij/hij nu denkt dat hij/zij goed is.
Dit is geen goede foto, dit is een goed kiekje!
Foto twee had beter een eerst prijs kunnen halen, mooie scherpe foto maar toch zacht genoeg om een puppy te laten zien.
Foto drie ook heel mooi, mooi standpunt en er is heel veel plezier te zien.
Nee, digifoto-starter ik wilde me op jullie blad abonneren, maar ik laat het liever zijn, want zo leer ik niet hoe ik een mooie foto moet maken!
Je kunt niet eerst een artikel plaatsen met de dingen waar je bij huisdierenfotografie op moet letten, en dan vervolgens bij een navolgende fotowedstrijd alle regels aan de kant zetten.

afbeelding van Anonymous

Jawel, maar deze pagina is nu eens lekker voor de starters. De professionals of semi-porfessionals hebben digifoto pro. Is niet de bedoeling dat de gevorderde fotografen hier hun prijs komen winnen toch ;)
Groetjes een iets gevorderde starter.

afbeelding van Anonymous

Of Zoom, of de site van National Geographic, en nog veeeel meer. Dus laat de Starters ook eens lekker iets winnen en zich ontwikkelen. Dat gezeur van gevorderde fotografen ook altijd, fotografie moet in de eerste plaats leuk zijn en niet perfect.

afbeelding van Mies Peek

gefeliciteerd,leuke foto's met voor mij een favoriete en prachtige derde prijs

afbeelding van Anoniem

Ik ben het helemaal eens met de laatste reacties! Dit is inderdaad iets voor de starters en niet voor de pro's. Ik vind de winnende foto een prachtige foto. De kat lijkt de foto van zichzelf te maken en kijkt daardoor recht in de camera (zeer aandoenlijk) en ga dan niet zeuren over een enkel haartje op het kussen. Foto twee is voor mij net iets te gemaakt, waardoor voor mij het spontane er een beetje vanaf is. Doch, het zwart/wit en de schaduw van de hoed vind ik erg mooi gedaan. Foto drie is een mooie actie foto! Het plezier straalt er vanaf! En inderdaad, dit is fotografie voor beginners, dus dit is door alle drie erg goed gedaan. Alle drie de winnaars, gefeliciteerd en geniet van de prijzen!!

afbeelding van MD

Dank voor de snelle uitslag deze keer en prima keuze. Alle drie de foto's overstijgen duidelijk het niveau van de snapshots. Ik vind het standpunt van foto 3 erg leuk, zo laag genomen, foto 2 is aandoenlijk en zwart/wit is een goede keuze, en foto 1...zie je huisdier zo eens op de foto te krijgen, recht in de camera kijkend! Gefeliciteerd allemaal!

afbeelding van moving.pictures

Joop is blij hoor, mooie prijs gewonnen. Zag wat discussie bij de uitslag wat ik jammer vind. Diegene die de foto's hebben ingestuurd hebben dat allemaal gedaan om te winnen en natuurlijk wil je dat jou foto of favoriet wint. Maar over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd zeggen we dan.

Joop een extra worp met de bal en de baas een paar boeken, prachtig toch.

http://www.digifotostarter.nl/users/movingpictures/gallery/blije-joop

afbeelding van Anonymous

Beste allemaal,
Even terug te komen op de boven staande commentaren.
Het is inderdaad digifoto starter. Er staan wel degelijk foto's op van gewone hobby fotografen.

Ik weet dit want er staan foto's op van iemand die ik heel goed ken. Deze persoon is echt geen professionele fotograaf.
maar gewoon iemand die stapel gek is op dieren en daar door de liefde van deze dieren via de camera vast kan leggen.Dus als deze persoon betitelt wordt als professioneel en daarom uit de boot valt dan is dat eigenlijk een compliment.
Maar hoe kom je er achter of er geen professionele fotografen bij zitten. Een ieder kan een interessante naam verzinnen als account en zijn © er op zetten. zo komt het misschien als professioneel over maar blijft het een hobby fotograaf.
Zelfs vind ik foto 3 van de hond eigenlijk foto 1.
Foto 2 is volgens mij in een studio (tje) gemaakt en niet zomaar in de kamer anders krijg je niet dat effect.

Dus ik wil helemaal niet de maker van de nummer 1 foto afvallen maar deze vind is leuk voor de persoon zelf waar de kat van is en zeker geen winner van een fotowedstrijd dan staan er heel veel meer foto's op van andere hobby fotografen die veel beter zijn.

afbeelding van MD

Ik bedoelde eigenlijk de meer gevorderde fotografen, mensen die al veel langer bezig zijn met fotografie en ook bijv. meerdere lenzen tot hun beschikking hebben en soms onbewust een set regels hebben opgebouwd waar een goede foto minstens aan moet voldoen heb ik weleens de indruk :(

Maar zie dat ook op digifoto pro de mensen wat moeite hebben met de uitslag.

Waarom schrijft iedereen anoniem? tIs hier geen China toch? ;)

afbeelding van MD

Niks mis met meerdere lenzen tot je beschikking hebben, studiootje bouwen, een gevorderde fotograaf zijn en bepaalde technieken goed beheersen! Maar starters hebben vaak verrassende foto's en worden nog niet zo geplaagd door allerlei kennis. Zo bedoelde ik het. En nee ik word niet betaald door digifoto :D