Tip van de dag 26 mei: gebruik een polarisatiefilter

Tip van de dag 26 mei: gebruik een polarisatiefilter

Nadja Geskus 1993
Eindelijk schijnt de zon weer eens. Tijd om naar buiten te gaan en te fotograferen. Maar soms brengt de zon ook minder gewenste effecten met zich mee, zoals ongewenste reflecties. De tip van de dag? Gebruik een polarisatiefilter.

Het effect

Het effect van een polarisatiefilter wordt al snel duidelijk als je hem gebruikt. Zeker met dit mooie weer kan een polarisatiefilter een erg handig hulpmiddel zijn. Doordat het reflecties wegneemt, zie je meer met een polarisatiefilter dan dat je met het blote oog kunt zien.  Blauwe luchten worden nog blauwer, witte wolken worden witter en de reflectie op water of glas verdwijnt vrijwel geheel, zodat je er weer doorheen kunt kijken. Hetzelfde effect heb je soms ook wel met een dure zonnebril, als je die opzet kun je soms ook veel beter door de ruiten heen kijken. Het contrast en de verzadiging in je foto’s wordt ook groter, dit scheelt bewerktijd en geeft je foto’s net even die extra touch.

polarisatiefilter

De juiste keuze

Kies altijd voor de circulaire polarisatiefilters, een lineaire filter kan namelijk een nadelig effect hebben op je autofocus. De filters worden in verschillende maten gemaakt, dus kies altijd een filter die op de lens past die je gaat gebruiken. Hoe groter de filter, hoe duurder. Wil je niet zo veel geld uitgeven, zorg dan dat je met een kleinere lens gaat schieten, dat bespaart geld. Je hebt verschillende merken en typen filters. De zogenaamde ‘slimline’ filter is aan te bevelen, hiermee voorkom je de kans dat je de randen in je foto gaat zien, want dat is natuurlijk niet de bedoeling.

polarisatiefilter

Afstellen

Als het filter op je lens zit, kun je er aan draaien om het effect in te stellen. Het effect kun je direct zien. Reflecties zie je verdwijnen, maar als je te ver doordraait, komen ze weer terug. Pas natuurlijk op dat je niet per ongeluk ook opnieuw scherpstelt. Wanneer je wisselt van een horizontale foto naar een verticale, of andersom, zal je het opnieuw moeten instellen. Ook als je hoek ten opzichte van de zon verandert, zal je het opnieuw moeten instellen. Echter als je met je rug naar de zon staat, heeft het filter weinig zin. De meest ideale omstandigheden voor het filter is als het licht van de zijkant komt. Bij het gebruik van een polarisatiefilter, moet je er aan denken dat je wat lichtsterkte verliest. Je kunt al snel rekening houden met het verlies van één a twee stops.

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja