Aan de slag met filters van B+W

Het filterseizoen is weer begonnen! Aan de slag met filters van B+W

Redactie 2141
Nu de lente zijn intrede maakt, laat de zon zich weer wat vaker zien. Mooie blauwe luchten fotograferen? Dat kan nog beter met een polarisatiefilter. Met een grijsverloopfilter maak je prachtige landschapsfoto's met detail in zowel de lucht als de voorgrond. Met deze filters kun je aan de slag.

Advertorial

Veel filters kun je digitaal op je foto's toepassen, maar het gebruik van echte filters heeft in sommige gevallen de voorkeur. Je kunt er effecten mee verkrijgen die niet mogelijk zijn in de nabewerking. We nemen een aantal van deze filters onder de loep.

Polarisatiefilter

Het polarisatiefilter is zo'n filter dat je niet digitaal kunt nabootsen. Het geeft je foto's een hoger contrast met mooie verzadigde kleuren. Toegegeven: dat kun je ook in de nabewerking toepassen, maar het weghalen van reflecties uit waterpartijen en andere reflecterende onderwerpen zoals raampartijen is alleen mogelijk met een polarisatiefilter op je camera.

C-Pol

B+W Smart Pro circulair polarisatiefilter voor smartphones

B+W, leverancier van topkwaliteit filters, heeft speciaal voor smartphones het Smart-Pro C-Pol filter in het assortiment. Dit kleine optische filtertje kan met behulp van een meegeleverd magneetje met plakzijde aan iedere smartphone of compactcamera met een lens diameter tot 8mm worden bevestigd.

Door eenvoudig het filter te draaien wordt op het display het effect naar wens in meer of mindere mate zichtbaar. Wanneer het filter niet wordt gebruikt kan deze worden opgeborgen in een meegeleverde sleutelhanger met bewaardoosje.

De B+W Smart Pro C-Pol heeft een adviesprijs van 39 euro. Kijk voor meer informatie op de website van Degreef & Partner.

Grijsverloopfilter

Ook het grijsverloopfilter is een filter dat unieke resultaten oplevert als je dit op je lens schroeft. Grijsverloopfilters worden gebruikt bij landschapsfotografie om overbelichting in de lucht te voorkomen terwijl de voorgrond op de foto goed belicht blijft.

Grijsverloopfilters van B+W: hoogwaardige 701 en 702-serie met MRC coating

Met de 701 of 702-filters van B+W kunnen prachtige dramatische foto-effecten verkrijgen met contrastrijke doortekende wolken tegen een kleurrijke lucht. De 701 en 702 serie bevatten een neutraal-grijze helft, voorzien van MRC-coating en blokkeren 1 lichtstop (701 filter, 50% transmissie) dan wel 2 lichtstops (702 filter, 25% transmissie).

grijsverloopfilter

Zowel de 701-serie als de 702-serie zijn verkrijgbaar in de tien meest voorkomende filtermaten van diameter 49mm tot en met 82mm en zijn onder andere geschikt voor de populaire lenzen van Canon, Nikon, Sony, Sigma en Tamron.

 Het glas van de 701 en 702 filters loopt absoluut parallel en is perfect gepolijst. Dit garandeert een zeer hoge optische kwaliteit. De grijsverloop-layer op het filter is door middel van een verdamping aangebracht waardoor een mooie geleidelijke overgang in het grijs wordt verkregen.

De MRC-coating zorgt ook voor een verminderde reflectie van het filter, beschermt het glas tegen vet en krassen en verhoogt de hardheid van het glas. De filtervatting is van het type F-Pro en bevat universeel schroefdraad aan beide zijden waardoor de originele lensdop kan worden gebruikt in combinatie met het filter.

B+W grijsverloop 701 MRC en grijsverloop 702 MRC zijn leverbaar in de maten 49, 52, 55, 58, 60, 62, 67, 72, 77 en 82. De filters zijn verkrijgbaar met een adviesprijs vanaf 122 euro voor de kleinste filtermaat.

Kijk voor meer informatie en een volledig overzicht van alle grijsverloopfilters incl. alle adviesprijzen op de website van Degreef & Partner.

B+W: Optisch perfectionisme

De filters van B+W worden sinds jaar en dag geproduceerd in Bad Kreuznach in Duitsland waar een goede glaskwaliteit en degelijkheid van de filtervatting hoog in het vaandel staan.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie