Opvallend: een heetwaterbron als creatief filter

Opvallend: een heetwaterbron als creatief filter

Senta Bemelman 533
Fotograaf Jon Verney wijkt graag af van de standaard Instagram filters. Hij pakt daarom zijn alanoge camera op en doopt zijn foto’s even in een heetwaterbron als natuurlijk filter. Deze unieke methode levert een uniek fotografisch signatuur op.

Het fotobewerkingsproces begint in de donkere kamer en eindigt in de vrije natuur. Jon gebruikt verschillende soorten heetwaterbronnen in IJsland en Amerika (Wyoming en Californië) voor zijn werk. Hoe hij de heetwaterbronnen gebruikt? Voordat de foto’s in het warme bronwater eindigen, worden deze eerst gebleekt in een bad met kaliumferricyanide. Die stof zorgt ervoor dat de zilveremulsie van de foto weer teruggebracht wordt naar de oorspronkelijke staat. Dit klinkt ingewikkeld maar komt erop neer dat de chemische stoffen, van het ontwikkelen in de donkere kamer, weggespoeld worden.

Na deze stap neemt de fotograaf de foto’s mee naar de heetwaterbron en dompelt ze onder in het water. Omdat dit water veel stoffen zoals zwavel, ijzer, aluminium en calcium bevat, kunnen deze goed samenvoegen met de overgebleven zilverdeeltjes op de analoge afdruk. Bekijk het resultaat hieronder. Meer foto’s van Jon Verney staan op zijn website.


Foto's © Jon Verney

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta