Onderhoud: zo maak je je camerasensor schoon

Onderhoud: zo maak je je camerasensor schoon

Wouter de Vink 966
Voor de mooiste foto’s en de levensduur van de camera is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan de sensor door deze schoon te maken. Volg dit stappenplan voor het beste resultaat.

Van nature is de mens zuinig op alles wat hem dierbaar is. Maar hoe moet je zuinig zijn op een fototoestel? Het is heel simpel, maar het moet wel gebeuren. Onderhoud is namelijk niet alleen de sleutel tot betere foto’s; het zorgt er ook voor dat de camera langer meegaat. Na een korte onderhoudsbeurt is het toestel weer zo goed als nieuw en klaar voor gebruik. In dit korte stappenplan wordt uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen.

Onderhoud de sensor met het volgende stappenplan:

1. Zorg voor een volledig opgeladen batterij

Het klinkt in eerste instantie niet heel logisch om de batterij op te laden voor het schoonmaken. Maar een fototoestel werkt op zijn best met een volle batterij. Er moet namelijk eerst een testfoto gemaakt worden. Ook wil je niet dat de spiegel terugklapt terwijl je de sensor aan het schoonmaken bent...

2. Maak een testfoto

Om er achter te komen of er überhaupt niks mankeert met het toestel, moet er vervolgens een testfoto gemaakt worden, liefst met een zo klein mogelijke diafragmaopening. Als er hier iets op te zien is, zoals een beetje stof of vuiligheid, heeft dit namelijk de meeste aandacht nodig. Zo weet je waar een grondige onderhoudsbeurt precies nodig is.

3. Doe handschoenen aan

Vaak zit er nog wat vuiligheid aan je handen (zelfs na het wassen) en bovendien laten deze afdrukken achter op de camera. Gebruik dus handschoenen wanneer je onderhoud pleegt aan je toestel! Deze speciale handschoenen laten niks achter en hebben nog steeds voldoende grip. Zorg er bovendien ook voor dat je in een schone ruimte aan de slag gaat.

4. Koppel de lens los en start te schoonmaak

De sensor van de camera heeft veel aandacht nodig. Haal de lens van het toestel en zorg ervoor dat allereerst een ‘air blower’ gebruikt. Veeg de sensor vervolgens schoon met een speciale borstel. Het is belangrijk dat de sensor goed droog geveegd word. Hier kun je ook wat vloeistof voor gebruiken, zolang het maar niet meer is dan één klein druppeltje.

5. Klaar is kees!

Zet de camera tenslotte weer in elkaar, berg de spullen op en maak de laatste testfoto. Zie je het verschil? Dan is de onderhoudsbeurt geslaagd. Zie je nog steeds een vlekje of veegje? Herhaal dan de procedure.

afbeelding van Wouter de Vink

Wouter de Vink | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Wouter