Zonsopkomst en -ondergang fotograferen

Landschapsfotografie: Zonsopkomst en -ondergang fotograferen

Samantha Ribeiro 726
Zonsopkomst en zonsondergang zijn de mooiste momenten van de dag en zijn daarom ook de bekendste momenten om te fotograferen. Maar voor die twee momenten, vooral zonsopkomst, moet je toch geduld hebben. Als je houdt van slapen bijvoorbeeld, is de ondergang misschien wat idealer.

Weet wanneer de zon opkomt en wanneer die ondergaat

Wanneer je zonsopkomst en zonsondergang gaat fotograferen, moet je natuurlijk de tijdstippen weten. Hiervoor heb je een app, maar je kunt de tijdstippen ook heel gemakkelijk  via online zoekmachines, zoals Google, vinden.  Hierdoor kun je op tijd het huis uit en heb je genoeg tijd om je voor te bereiden op locatie.

Wolken zijn een mooie toevoeging

Er zijn mensen die denken dat de wolken het moment juist verpesten, omdat de lucht dan niet meer goed zichtbaar is. Maar dat is eigenlijk niet het geval. De wolken zorgen juist voor een mooie reflectie van de kleuren. En zelfs als de wolken een eigenaardige kleur hebben, is dit nog geen ramp. Dreigende wolken kunnen de lucht net iets specialer maken.

Houd je camera bij de hand (zelfs als de zon al weg is)

Ook als de zon weg is, blijft de lucht mooi. In sommige gevallen zijn de kleuren juist mooier en helderder. Wanneer de zon onder is, betekent dit niet dat de magie over is. 

Fotografeer met een lange sluitertijd

Het fotograferen met een lange sluitertijd, kan een toegevoegde waarde zijn. Gebruik een lange sluitertijd wanneer je water fotografeert. Op deze manier lijkt het water een zachte substantie. Ook kun je het water ‘stil laten staan’ met deze functie. Het water lijkt dan helemaal glad te zijn. Vooral in combinatie met de gekleurde lucht kan dit een mooie plaat opleveren.Wil je meer weten over fotograferen met een langere sluitertijd, klik dan hier.

Zorg voor een mooie voorgrond

Kies een passende voorgrond. Dat zou van alles kunnen zijn. Een skyline is mooi om bij zonsopkomst of - ondergang te fotograferen. Wanneer je een goede voorgrond hebt, kan dit ook meer diepte opleveren in je foto. 

Waar let jij op bij het fotograferen van een zonsopkomst of - ondergang? 

Upload jouw mooiste landschapsfoto's in de gallery.

afbeelding van Samantha Ribeiro

Samantha Ribeiro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Samantha