Landschapsfotografie: De helderste foto’s maken

Landschapsfotografie: De helderste foto’s maken

Fokelien Broekstra 488
Ben jij weleens een landschapsfoto tegengekomen waarbij het leek alsof je naar een schilderij aan het kijken was? Wij leggen je uit op welk moment je de foto het beste kunt maken als je dat effect nastreeft.

Verstorende elementen

In de lucht hangen verschillende elementen die de helderheid van je foto kunnen beïnvloeden. Denk aan dauw, mist, regen in de verte of andere atmosferische effecten. In de zomer verdampt er een hoop vocht, deze minuscule druppeltjes zie je uiteindelijk in een soort waas terug op je foto.

Winter

Ga op pad op een heldere, koude, winterse dag, Je hebt op dat moment de meest kans om heldere landschapsfoto’s te maken. Op heldere en koude winterse dagen is de lucht het schoonst, is er minder kans dat er water verdampt of dat het mistig is. Er zijn minder natuurlijke effecten die je foto’s kunnen verstoren. Je zult merken dat je foto’s nu een stuk helderder zijn dan dezelfde foto in de zomer. 

Vergelijken

Het is interessant om het verschil voor jezelf te vergelijken. Maak een foto van een weids uitzicht in hartje zomer en doe dit ook wanneer het flink koud is in de winter. Je zult zien dat je winterfoto een stuk helderder is dan dezelfde foto in de zomer.

Deel jouw landschapsfoto’s in onze gallery!

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien