Marcel van Balken vertelt meer over zijn winnende foto

Winnaar fotowedstrijd 'Lange Sluitertijd' aan het woord

Jasper van Bladel 2698
Vorig jaar hadden we de fotowedstrijd ‘Lange Sluitertijd’. Een mooie gelegenheid om je creativiteit de vrije loop te laten, want het gebruik van zo'n lange sluitertijd kan heel bijzondere resultaten opleveren. We werden bedolven onder de mooie inzendingen. Marcel van Balken werd verkozen tot onze winnaar en hij vertelt nu meer over zijn foto!

 “Deze foto is gemaakt tijdens een fototrip met zes vrienden. Dit doen we één of twee keer per jaar, iedere keer met een andere bestemming. Een paar dagen weg, alleen om te fotograferen. De winnende foto is gemaakt in een station in de Portugese hoofdstad Lissabon. Ik ben daar op zoek gegaan naar hoe ik een zo mooi en interessant mogelijke foto kon maken. Ik wilde iets extra’s toevoegen aan de foto van het gebouw. Toen zag ik al die mensen rennen en haasten naar hun trein of bus, dat leek me een zeer interessant onderwerp om mee te nemen in de foto.’

‘Om dit zo goed mogelijk vast te leggen begon ik te experimenteren met sluitertijden. Langer, korter. Ik denk dat ik wel vijfentwintig foto’s heb gemaakt, vanaf de reling. Mijn statief had ik niet bij me, zodoende moest ik een beetje improviseren. De verstilling van het gebouw in combinatie met de dynamiek van de gehaaste mensen levert volgens mij een mooi beeld op.’

Marcel van Balken, 58, Amstelveen

Marcel is een zeer enthousiaste amateurfotograaf, bij wie de hobby een beetje uit de hand is gelopen. Een aantal keer per jaar gaat hij samen met vrienden op pad om te fotograferen in binnen- en buitenland. Professioneel is Marcel soms ook met beeld bezig, aangezien hij werkt in de reclame.

Prijs: Samyang 50mm f/1.2 AS UMC CS t.w.v. €479,-

Marcel gaat met een bijzondere lens naar huis. Met deze Samyang 50mm f/1.2 maak je ongelofelijk scherpe foto's en kun je, ook bij weinig licht, nog goed fotograferen. Samyang maakt kwalitatief hoogstaande lenzen, waarmee je handmatig moet scherpstellen. Dit is misschien even wennen, maar een ontzettend goede oefening om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.
De Samyang 50mm f/1.2 wordt gemaakt voor systeemcamera's met Sony E-, Fujifilm X-, Canon M- en Micro Four Thirds-vatting.
Beschikbaar gesteld door Transcontinenta.

Met dank aan Transcontinenta voor het beschikbaar stellen van de prijzen.